Kada reikalingi geodeziniai matavimai ir kaip jiems pasiruošti?

geodeziniai matavimai

geodeziniai matavimaiGeodeziniai žemės matavimo darbai reikalingi norint išmatuoti žemės nuosavybės plotą ir nustatyti tikslias valdos ribas. Geodeziniai matavimai atliekami tiek juridiniams, tiek fiziniams asmenims. Siekiant išvengti nesklandumų ir užtikrinti darbų operatyvumą, būtina bendradarbiauti su patikimais ir savo darbą išmanančiais specialistais.

Kam reikia geodezinių matavimų?

Paprastai geodeziniai darbai atliekami tuomet, kai yra keičiami nekilnojamojo turto kadastre apibrėžti žemės sklypų kadastro duomenys. Keitimai vykdomi tuo atveju, jei žemės sklype statomas naujas pastatas arba jau esantys statiniai buvo rekonstruoti ir (arba) kapitališkai remontuoti. Geodeziniai matavimai reikalingi ir tuo atveju, jei yra vykdomi bet kokie veiksmai, kurie keičia kadastro duomenis, arba pasikeitė žemės naudmenų sudėtis, pvz., buvo iškasti tvenkiniai, nutiesti keliai, įrengti valymo įrenginiai ir t. t.

Kas atlieka geodezinius matavimus?

Geodezinių matavimų darbai atliekami naudojant profesionalią įrangą ir maksimalaus tikslumo matavimo prietaisus. Matavimus gali atlikti tik atestuotas matininkas, dirbantis licencijuotoje įmonėje, t. y. bendrovėje, kuriai leidžiama atlikti kadastrinius matavimus, rengti bylas ir tvirtinti jų galiojimą. Galiojanti matininko licencija yra svarbiausias kriterijus, kuriuo remdamiesi turite rinktis specialistą. Tiesa, nepamirškite, kad geodezinius matavimus gali atlikti tiek pavieniai asmenys, tiek įmonės. Ekspertai primena, kad geodeziniai matavimai atliekami atvykus į nurodytą vietą, todėl nereikėtų rinktis specialistų, kurie teigia, kad gali šiuos darbus atlikti nuotoliniu būdu.

Geodezinių matavimų kaina

Praktika rodo, kad dažniausias pasirinkimo kriterijus – matininko įkainiai. Vis dėlto ekspertai teigia, kad lyginant geodezinių matavimų kainas viename mieste, didelių skirtumų tikėtis nereikėtų. Įkainių svyravimus pastebėtume lygindami didžiųjų ir mažesniųjų miestų geodezinių darbų kainas. Tai lemia skirtingas konkurencijos lygis, darbo užmokestis ir darbų apimtys. Be to, vertinant geodezinių darbų kainą, negalima pamiršti ir kitų kriterijų, t. y. žemės sklypo dydžio, sklypo vietos, jo sudėtingumo lygio, darbų atlikimo termino ir t. t.

Kaip pasirinkti matininką?

Ieškodami įmonės, su kuria norite dirbti, visų pirma paklauskite draugų atsiliepimų – galbūt jie galėtų rekomenduoti patikimą matininką? Žinoma, galite naudotis ir skelbimų grupėmis ar paieškos sistema, tačiau toks sprendimas yra rizikingesnis. Bendraukite tik su kvalifikuotu ir patirtį turinčiu specialistu, kuris atsakys už savo veiklą ir laikysis galiojančių šalies įstatymų. Verta paskambinti į kelias įmones ir pasidomėti jų įkainiais bei darbų atlikimo tvarka.

 

3 komentarai apie “Kada reikalingi geodeziniai matavimai ir kaip jiems pasiruošti?”

  1. Labadiena noriu paklausti at būtinai turiu daryti geodezini planą,jaii nori mano kaimynė, o man jo nereikia, juolab kad esu tik paveldėtoja o ne savininkė? Su pagarba Dalia

    1. Jums nebūtinas geodezinis, jeigu Jums nereikia. Tai aktualu daugiausiai pardavimo atveju, bet geriausia būtų konsultuotis su specialistais šios srities. Tiesiog pasiskambinkite matininkams.

  2. Puikus straipsnis! Be abejonės, kaip ir renkantis bet kurią paslaugą, taip ir geodezinius matavimus, reikia įsivertinti daugelį dalykų ir paieškoti daugiau informacijos tiek internete, tiek draugų rate. Taip pat gerai yra pasikalbėti su skirtingų įmonių atstovais, nes taip geriausiai matosi jų profesionalumas ir paslaugų kokybė.

Parašykite komentarą