Paminklai ir antkapiai: kaip pasirinkti?

antkapiai

Lietuviai visais laikais skyrė daug laiko kapų priežiūrai. Kapavietė be antkapio tiesiog neįsivaizduojama. Norisi tuo pasirūpinti, kad ir ateinančios kartos nepamirštų lankyti kapų. Šiandien paminklų ir antkapių pasirinkimas tikrai didelis. Šiek tiek plačiau apie juos. 

Antkapiai šiandien pasirenkami labai skirtingai. Vieni nori kuklių, kiti – puošnių, o tretiems reikia itin didingų. Todėl antkapių gamyba pagal individualų užsakymą – kiekvienos įmonės, gaminančios kapaviečių atributiką, kasdienybė. Žinoma galima įsigyti ir jau pagamintą paminklą ar antkapį, jeigu prekybos vietoje ar internetinėje parduotuvėje randate sau tinkamą. 

Antkapio išvaizdai, be abejonės, didelę reikšmę turi ir medžiaga iš kurios jie pagaminti. Medžiagas reikia rinktis, priklausomai nuo to, kaip dažnai lankote kapus. Jeigu neturite galimybės dažnai jų aplankyti, tuomet reikia lengvai prižiūrimas medžiagas. Žmonės, kurie renkasi medinius antkapius, tikrai turi skirti daug laiko jų priežiūrai. Kokybiškas granitas ir marmuras – universalios, lengvai prižiūrimos ir prabangiai atrodančios medžiagos. 

Kalbant apie antkapių spalvas, reikia išskirti juodą ir visokių atspalvių pilką. Tokios spalvos tarsi simbolizuoja gedėjimą ir pagarbą išėjusiems. Labai gražiai atrodo ant šviesus antkapio juodai ar tamsiai pilkai išgraviruoti įvairūs piešiniai. Tokių antkapių šiandien tikrai galima rasti. Tikrai nepatartina eksperimentuoti su ryškiomis, iššaukiančiomis spalvomis. Tokie antkapiai gali galutiniame rezultate atrodyti nelabai skoningai ir visai netinkamai kapams. 

Kalbant apie antkapių dizainą, pasakoja paminklų gamintojai, dažniausiai pasirenkama iš pasiūlytų pavyzdžių. Vertinantiems išskirtinumą meistrai dažnai vietoje pasiūlo originalių sprendimų. 

Antkapiams labai svarbu ir tai, kokį biudžetą galite sau leisti. Nuspreskite,  kiek pinigų galite skirti jo gamybai ir būtinai įvardykite meistrams tą sumą. Jie tikrai parinks optimaliausią variantą. Biudžetas turi ryšį ir su kapų priežiūra. Iš pradžių pasirodęs patrauklus antkapis gai būti daug priežiūros reikalaujantis gaminys. Tuomet jau reikia rinktis kad ir brangesnį antkapį. 

Dažnai antkapių gamintojams klientai užduoda klausimą – kiek laiko montuojami antkapiai? Meistrai atsako, jog tai priklauso nuo keletos faktorių. Sakykim,  reikia įvertinti paminklo aukštį, jo storį, kokiu būdu galima montuoti antkapį. Tokių faktorių tikrai negalima nepaisyti, nes netinkamai sumontuotas antkapis ne tik negražiai atrodys, bet ir gali artimiausiu metu nuslysti nuo kapo. . Mūsų šalyje labai permainingos oro sąlygos. Tai daro tikrai ne per geriausią įtaką antkapių tvirtumui. 

Parašykite komentarą