Baidarės žiemą: kokių atsargumo priemonių turime imtis?

baidarės

baidarėsPaprastai, kalbėdami apie plaukimą baidarėmis, mintyse susidėliojame kaitriai spindinčios saulės, žaliai žaliuojančios žolės ir maloniai teškančio upelio vaizdą. Apie tai kalba ir minėtojo verslo įkūrėjai: baidarių sezono pradžia siejama su vėlyvu pavasariu, pabaiga – ankstyvu rudeniu. Tiesa, keičiantis keliautojų pomėgiams ir vis labiau augant ekstremalaus pramogų poreikiui, baidarės tampa aktualia pramoga ir iškritus pirmosioms snaigėms.

Ar verta plaukti žiemą?

Nors plaukimas baidarėmis šaltuoju metų laiku turi unikalaus žavesio ir dovanoja nepamirštamų įspūdžių, vis dėlto negalima paneigti ir tokio užsiėmimo pavojaus. Žiema – tai šaltis, drėgmė ir ledinis vanduo, todėl plaukdami privalote imtis visų atsargumo priemonių ir nerizikuoti savo saugumu. Ekspertai sutinka – jei vasaros metu baidarės rekomenduojamos linksmoms kompanijoms ir aktyvias pramogas mėgstančiam kolektyvui, žiemą šia veikla turėtų užsiimti tik atsargūs keliautojai.

Kova su šalčiu

Bene daugiausių sunkumų kelia šaltis, tačiau čia baidarių nuoma užsiimantys verslininkai šypsosi: juk nėra blogo oro, yra tik prastai parinkta apranga! Be to, nepamirškite, kad irklavimas – fizinių jėgų ir ištvermės reikalaujantis darbas, todėl netinginiaujant galima greitai sušilti. Tiesa, priešingai nei žmogus, upė šaltį priima visuomet taip pat – dalis vandens užšąla, o aplinka pasidengia šerkšnu. Tai reiškia, kad kelionė baidarėmis tampa iššūkiu, t. y. keliautojai turi įveikti susidariusias ledo sangrūdas. Neretai tokiu atveju, įvertinus saugumą, tenka lipti ant plono ledo arba baidarę tempti kranto taku.

Tinkami drabužiai ir pirmosios pagalbos rinkinys

Drėgmė yra nemažiau pavojinga už šaltį. Iš tiesų daugelis ekspertų teigia, kad būtent drėgmė sukelia daugiausiai sunkumų keliaujant žiemos upėmis. Šiuo atveju būtina skirti ypatingą dėmesį aprangai. Daugelis specializuotų parduotuvių gali pasiūlyti drėgmei atsparius, šiltus ir patogius termo drabužius. Be to, pravartu pagalvoti ir apie vienkartinius lietpalčius, apsaugančius nuo vandens purslų. Nepamirškite kojų – šiuo atveju rekomenduojama įsigyti specialius antbačius. Vienas svarbiausių patarimų irkluotojams – turėkite antrą porą drabužių! Patyrę irkluotojai žino, kad nelaimės yra dažnos kelionių palydovės, todėl nepamirškite, kad baidarės gali apvirsti, galiausiai, jūs patys galite sušlapti perkeldami arba pertempdami baidares į kitą krantą. Atsarginius rūbus supakuokite į neperšlampamus maišus. Beje, nuo vandens apsaugokite ir kitus svarbius daiktus – piniginę, mobiliuosius telefonus, laikrodžius ir t. t. Visais atvejais dėvėkite gelbėjimosi liemenę, su savimi turėkite pirmosios medicininės pagalbos rinkinį.

 

Parašykite komentarą