Kas nustato elektros kainą verslo sektoriui?

elektros kaina

elektros kainaKiekvienais metais elektros kaina verslo sektoriui kinta. Dalis kainos priklauso nuo valstybinės įstaigos, dalis – nuo nepriklausomų elektros tiekėjų. Tiesa, kai kurios įmonės, kurioms tenka mokėti solidžias sąskaitas už elektros energiją, dažnai nesupranta, kaip veikia kainų reguliavimo mechanizmas ar iš ko susideda elektros kaina.

Elektros energija – galutinis produktas

Kartais vyrauja klaidingas įsitikinimas, kad elektros gamintojams reikia tik spustelėti mygtuką, kad elektra pasiektų įmones ar namus. Visgi, elektros kelias iki vartotojų yra gerokai sudėtingesnis. Visų pirma, elektra yra gaminama jėgainėse, kurios ją perduoda elektros perdavimo ir paskirstymo tinklams, kurie ir tiekia elektros energiją vartotojams. Taigi, elektros kaina priklauso nuo gamintojų ir skirstytojų kainų.

Anksčiau, kai visą elektros sistemą reguliavo valstybė, buvo viskas labai aišku: valstybė nustato elektros kainą – vartotojas moka, nes neturi kito pasirinkimo, tačiau, rinkoje atsiradus nepriklausomiems elektros tiekėjams, vartotojas gali pasirinkti optimaliausiai jų poreikius atitinkantį elektros tiekėją, siūlantį patrauklesnes elektros kainas.

Apibendrinant galima teigti, kad elektros kaina įmonėms susideda iš pačios elektros kainos, sistemos operatoriaus paslaugų įkainių, valstybės nustatytų kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatytų mokesčių.

Kas lemia elektros kainų pokyčius?

Elektros kaina ir jos svyravimai šiek tiek primena naftos rinką, kurioje niekada nebuvo ir nebus stabilumo, kadangi įtakos elektros kainoms turi išties daug veiksnių: anglies emisijų leidimų kainos, pasaulinio energijos išteklių kainos, techninės apžiūros darbai, elektros linijų priežiūra, elektros paskirstymo tinklų techninio aptarnavimas, politinė situacija ir daugelis kitų. Visgi, pasirinkus nepriklausomą elektros tiekėją, nereiktų jaudintis, kad kiekvieną mėnesį sąskaitos už elektros energiją skirtis, kaip diena nuo nakties. Viskas priklauso nuo to, kokį elektros kainos tipą pasirinksite, o paprastai jų būna du:

  • Fiksuota elektros kaina. Fiksuota kaina reiškia, kad pokyčiai elektros rinkoje neturi jokios įtakos elektros kainai ir įmonė mokės fiksuotą kainą. Tai puikus pasirinkimas toms įmonėms, kurios planuoja savo biudžetą ilgesniam laikotarpiui ir nėra linkusios rizikuoti.
  • Rinkos elektros kaina. Šio tipo elektros energijos kaina yra nustatomos rinkos, kurioje kainos yra apskaičiuojamas kas valandą. Pasirinkus šį mokėjimo būdą galima sutaupyti išties labai daug, tačiau egzistuoja ir rizika patirti nuostolių, nes niekas negali tiksliai nuspėti, kaip keisis rinkos kaina.

Taigi, kiekviena įmonė, nusprendusi pasinaudoti nepriklausomo elektros tiekėjų paslaugomis, turi galimybę pasirinkti optimaliausiai jai tinkantį variantą.

Vienas komentaras apie “Kas nustato elektros kainą verslo sektoriui?”

  1. Atgalinis pranešimas: Elektra pigiau, bet sklandžiai – ar tai įmanoma? - Diskutuok.lt

Parašykite komentarą