Katilai – tik maža dalis katilinės

granuliniai katilai

granuliniai katilaiPakalbėkime apie kainas. Tik čia reiktų tai daryti labai atsargiai ir protingai. Tie, kurie nė karto neturėjo savo namo su katiline, greičiausiai nepamatuos savo lūkesčių ir išleis daug daugiau nei planavo. Bet mes atversime jiems akis…

Radote granulinį katilą už 2500 eurų internete? Jis labai pigus, todėl kažkas su juo blogai. Normalūs granuliniai katilai kainuoja nuo 3000 eurų. Pigesni yra skirti mažoms kaimo turizmo sodyboms, kur stovi du radiatoriai ir boileris. Kokie tie normalūs katilai? Pirmiausia reikia žiūrėti jų galingumą. Jau kelinti metai iš eilės Lietuvoje nesulaukiame šaltos žiemos. Tai apgaulinga aplinka, nes granulinio katilo galią galima reguliuoti. Jei įsigysite nepakankamai galingą ir kitą žiemą sulauksime 30 laipsnių šalčio, kuris tęsis 3 savaites – jūsų radiatoriai kaitins be perstojo ir sunaudosite gausybę kuro ir greičiausiai teks pasirūpinti elektriniais šildytuvais. Dėl to visada reikia pirkti kiek galingesnį katilą. Tai aktualu ne naujos statybos namams.

Katilai gali būti ir angliniai – kūrenami anglies granulėmis. Paprastai anglis yra brangesnis kuras, nes atvežtas iš kitų šalių, dažniausiai Rusijos. Anglis turi daugiau kalorijų, nei medžio granulės, todėl duoda daugiau šilumos. Pasidomėkite, ar jūsų pasirinktas katilas galės nesunkiai pereiti prie anglies granulių. Jei taip, įsigykite keletą maišelių anglies granulių, kad užklupus šalčiams galėtumėte pakaitinti labiau.

Bet grįžkime prie kainų. Norintys įsirengti katilinę, į šoną gali iš karto atidėti 10-15 tūkstančių eurų. Susigriebėte už galvos? Tiek kainuos jūsų katilinė, ne granulinis katilas. Kaip minėta, normali jo kaina – 3000-5000 eurų. 1000 eurų kainuos katilo pastatymas ir sumontavimas. Dar 2000 eurų kainuos vamzdžiai, siurbliai, ir kiti menkniekiai apie kuriuos greičiausiai nieko neišmanote, bet jie yra reikalingi. 1000 eurų kainuoja vien tik šildomų grindų vamzdeliai 150 kv. m. name. Neskaičiuojame jų paklojimo, kuris turi būti daromas klojant putplastį, dedant armavimo tinklą ir betonuojant. Kiekvienas radiatorius taip pat kainuoja (5 radiatoriai kainuos apie 500 eurų), kaip ir šilto bei šalto vandens išvedžiojimas į reikalingus kambarius. Štai jums ir 10 000 eurų. Jei norėsite pasidaryti tokias išmanias sistemas kaip kambario temperatūros reguliavimas, pasiruoškite dar bent 2000. Granuliniai katilai tikrai yra brangūs, bet tai tik 15-25 proc. visos katilinės kainos. Radote pigiau? Susirūpinkite tada garantijomis. Ar jos yra suteikiamos ar ne, nes artimiausiu metu gali jų prireikti… Arba pasirūpinkite elektriniais radiatoriais – jų bet kada gali prireikti.

Parašykite komentarą