Mažėja konkurencija tarp langų gamybos ir montavimo įmonių

plastikiniai langai

Šiuo metu šalyje yra beveik 160 langų gamintojų, dar daugiau kaip antra tiek – įmonių, montuojančių langus. Respublikinė langų ir durų gamintojų asociacija vienija vos penktadalį, t.y. apie 20 proc. šio sektoriaus įmonių. Tačiau jų gamybos apimtys apima beveik pusę šalyje pagaminamų langų ir durų. Pasak asociacijos vykdomojo direktoriaus Arvydo Klimkevičiaus, yra grėsmė, kad tokia situacija iškreips normalias konkurencines sąlygas. Tai atsilieps vartotojams.

Dvi alternatyvos

Manoma, kad gamintojai dažniausiai turi dvi alternatyvas realizuoti savo produkciją. Pirmoji reiškia, kad kokybiški plastikiniia langai keliauja į užsienį. Gamyba organizuojama taip, kad plastikiniia langai gali konkuruoti su skandinavų gaminiais. Tai reiškia, brangius gamybos kaštus ir praktiškai netinkančius Lietuvos rinkai gaminius. Taigi, tokie aukščiausius kokybės standartus atitinkantys plastikiniia langai pritaikomi prie skirtingų reikalavimų (nors ir priklausome Europos Sąjungai, nacionaliniuose ES narių reglamentuose įrašyti reikalavimai skiriasi).

Antroji alternatyva – pigūs plastikiniia langai. Tai reiškia gaminti daug, nekokybiškai ir pardavinėti vietinėje rinkoje. Dažnai kokybiški naudoti plastikiniai langai kaina yra brangesni nei nekokybiški nauji. Gražia išvaizda sukomplektuoti plastikiniai langai balkonui kaina irgi yra mažesnė, nei kokybiškų analogų. Taigi, verta pakartoti jau išsakytą abejonę – ar tokiomis sąlygomis galime kalbėti apie normalias konkurencines sąlygas, o dar svarbiau, kaip neapsigauti pirkėjui?

Ir avis sveika, ir ….

Prieš du metus buvo sudaryta valstybinė komisija, kuri patikrino 50 atnaujintų objektų. Jų  subrangos darbus atliko įmonės, kurių ekonominė veikla yra gaminami plastikiniai langai kaune, plastikiniai langai klaipeda, plastikiniai langai skelbiu ir kitur.  Tačiau rezultatai nuvylė. Viešieji pirkimai dažniausiai atliekami pagal svarbiausią, mažiausios kainos, kriterijų. Tad ir skaičiuojama kiek kainuoja plastikiniai langai. O gautas pasiūlymas su pavadinimu plastikiniai langai ispardavimas dažniausiai laimi. Taigi, Lietuvoje šis sektorius skęsta nepavydėtinoje situacijoje?

Jeigu norite keisti ar įsigyti plastikinius langus gerai įvertinkite gamintojų pasiūlymus. Taip pat plastikiniai langai kainos skaičiuoklė susideda ir iš montavimo, atvežimo kaštų. Jeigu abejojate, geriau pasinaudokite pasiūlymu kokybiškus gaminius įsigyti išsimokėtinai, nei pirkite katę maiše.

Parašykite komentarą