Pasitikėjimas savimi ir savęs vertinimas

Pasitikėjimas savimi yra neatsiejama vidinės harmonijos, sėkmės ir pasitenkinimo gyvenimo dalis. Pasitikėjimo savimi stoka yra viena dažniausių problemų, su kuria susiduria šiuolaikinis žmogus. Tai, kaip matome ir vertiname save, lemia mūsų elgseną įvairiose gyvenimo srityse, tarpasmeninius santykius, pasirinkimus ir sėkmę tiek studijų, profesinėje, tiek ir asmeniio gyvenimo srityse.

Kas sudaro pasitikėjimą  savimi?

Pasitikėjimą savimi sudaro du  esminiai komponentai:

Pirmasis yra saviveiksmingumas. Tai apima gebėjimą susidoroti su problemomis. Saviveiksmingumas veda į kontrolės jausmą, t.y., į jausmą, kad savo gyvenimą kontroliuoju aš pats, ne kažkas kitas.

Antrasis yra  pasitikėjimą sudarantis komponentas yra pagarba sau. Na, savęs vertinimas pagal savo vertybių skalę: meilę ir pagarbą sau, savęs priėmimas. Kad galėtum save mylėti ir gerbti, turi gyventi pagal savo vertybių skalę. Sakykime, kad jums  vertybė yra sąžiningumas, t.y., tiesos sakymas sau ir kitiems. Tai elgdamiesi sąžiningai jausite sau pagarbą, o elgdamiesi  nesąžiningai savęs gerbti neišeis. Pagarba ir meilė, yra  nevalingos emocinės reakcijos, todėl panorėję, valios pastangomis jų jausti tiesiog negalite. Juk negalite užsimerkti, pirštu durti į žmogų gatvėje ir atsimerkę pajusti tam žmogui, į kurį pataikėte pirštu, meilę  ar pagarbą. Ar jausite jam meilę ir pagarbą priklauso nuo to, ar jo vertybės atitina jūsiškes. Tas pats yra ir su meile ir pagarba sau. Negalite panorėję panorėję pajusti sau meilės ar pagarbos jeigu jūsų veiksmai  meilės ir pagarbos nesukelia. Taigi, elgdamiesi ne pagal savo vertybių sistemą, pagarbos ir meilės sau jausti negalėsite.

Savęs pažinimas ir karjera

Karjera- tai visą gyenimą trunkantis asmens mokymosi, saviraiškos ir darbo kelias. Svarbiausia, karjeros kelyje- žinoti savo  kryptį ir nuolat ieškoti galimybių užsiimti mėgstama, mus ypač įdominančia bei žavinčia veikla. Dažniausiai didžiausią sėkmę savo gyvenime ir  kareroje patiria tie žmonės, kurių profesija atitinka jų asmenybę, kurie mėgsta savo darbą. Vienas  svarbiausių dalykų, kuris padeda atrasti sau tinkančią ir patinkančią profesiją, veiklą ir darbą, kuris teikia džiaugsmą, yra savęs pažinimas.

Parašykite komentarą