Kaip kovoti su peršalimu? Pataria šeimos gydytoja

Peršalinimas nepatinka niekam. Tačiau kartais kad ir kaip saugomės – jis vis tiek mus užklumpa. Ką daryti tokiu atveju? Svarbiausia – kuo greičiau pradėti kovoti. Kuo skubiau bus imamasi priemonių, kurios gali padėti nugalėti peršalimą – tuo didesnė tikimybė, kad galiausiai ligos nebus jūsų gyvenimo palydovai.

Šiame straipsnyje aptarsime pačius svarbiausius kovos su peršalimo patarimus. Jais dalijasi šeimos gydytoja Jūratė. Ji  teigia, kad vaistai nuo peršalimo – tik viena iš priemonių.

Esminiai kovos su peršalimo būdai

Nors nėra stebuklingo būdo greitai nugalėti peršalimą, yra keletas dalykų, kuriuos galite padaryti, kad palengvintumėte simptomus ir greičiau pasveiktumėte. Jūratė nurodo kelis svarbiausius metodus.

  • Svarbu pakankamai ilsėtis, kai sergate. Tai leis jūsų organizmui sutelkti jėgas kovai su infekcija.
  • Gerkite daug skysčių, tokių kaip vanduo, sultys ir šiltos arbatos. Tai padės išvengti dehidratacijos, kuri gali pabloginti jūsų simptomus.
  • Nereceptiniai vaistai, tokie kaip paracetamolis ar ibuprofenas, gali padėti sumažinti karščiavimą ir skausmą.
  • Drėkintuvas gali padėti įdrėkinti orą ir palengvinti gerklės skausmą ir kosulį.
  • Gargaliavimas sūriu vandeniu keletą kartų per dieną gali padėti sumažinti gerklės skausmą.
  • Nosies purškalai ar lašai su fiziologiniu tirpalu gali padėti atkimšti užgultą nosį.
  • Kai kurios liaudies gynimo priemonės, tokios kaip medus, imbieras ir česnakas, gali padėti palengvinti peršalimo simptomus.

„Svarbu nepamiršti, kad peršalimas sukelia virusai, o ne bakterijos. Tai reiškia, kad antibiotikai nėra veiksmingi peršalimo gydymui. Antibiotikai vartojami tik bakterinėms infekcijoms gydyti“,- priduria Jūratė.

Jei jūsų simptomai yra sunkūs arba nepraeina po savaitės ar dviejų – kreipkitės į gydytoją.

O kas man gali padėti dar?

Atminkite, kad sergant reikia kuo labiau saugoti ne tik save, tačiau ir kitus. Venkite artimo kontakto su sergančiais žmonėmis. Dažnai plaukite rankas muilu ir vandeniu. Labai rekomenduojame vengti liesti akis, nosį ir burną. Būtinai pridenkite nosį ir burną kosėdami ar čiaudėdami popierine servetėle, kurią vėliau išmeskite. Valykite dažnai liečiamus paviršius, pavyzdžiui, durų rankenas ir telefono ekranus.

Parašykite komentarą