Veterinarijos klinika pataria, kaip prijaukinti žiurkėną

Veterinarijos klinika

Veterinarijos klinikaŽiurkėnai yra draugiški naminiai gyvūnėliai, nereikalaujantys sudėtingos priežiūros, tačiau džiuginantys savo draugiškumu ir dovanojantys gerą nuotaiką. Tiesa, ne visi žiurkėnai iš prigimties yra draugiški, t. y. kai kurių augintinių prijaukinimui reikia skirti laiko ir pastangų. Veterinarijos klinika primena, kad prijaukindami žiurkėnus, turime būti švelnūs ir kantrūs – priešingu atveju mylimas augintinis gali visą savo gyvenimą jūsų bijoti ir vengti.

Jei namuose apsigyveno žiurkėnas, neskubėkite augintinio imti į rankas, nes išsigandęs žiurkėnas gali jums įkasti. Be to, jei minėtoji nelaimė jau įvyko, neskubėkite klijuoti etikečių ir galvoti, kad šis žiurkėnas yra neprijaukinimas – gyvūnėlis tiesiog pateko į kitą – jam svetimą – erdvę ir ginasi nuo bet kokio pavojaus. Jei norite prisijaukinti žiurkėną, šio darbo imkitės nuo ankstyvos augintinio vaikystės – geriausia, žiurkėnui sulaukus 2 mėnesių. Jei žiurkėnas gimė jūsų namuose, tuomet jaukinimo užduotis galima pradėti ir anksčiau – augintiniui sulaukus 3 savaičių.

Veterinarijos klinika primena, kad žiurkėno nereikėtų kamuoti, jei jis pavargęs ar mieguistas. Prijaukinimą galite pradėti siūlydami gyvūnėliui skanėstų. Tiesa, gardumynus duokite per narvelio grotas. Vėliau skanėstus dėkite į narvelį, netrukus augintinį galėsite imti ant rankų. Prieš imdami žiurkėną, nusiplaukite rankas, kad gyvūnėlis nejaustų jokių pašalinių kvapų. Jei žiurkėnas nenori būti keliamas, neužbėkite įvykiams už akių – kelias dienas augintinį švelniai palieskite, pvz., paglostykite kailiuką. Jei gyvūnėlis sutinka būti paimtas ant rankų, elkitės itin atsargiai ir mažylio negąsdinkite. Kalbėkite su juo švelniu tonu ir skirkite jam dėmesio.

Jei augintinis nesileidžia imamas ant rankų, tuomet turėsite apsišarvuoti kantrybe. Kelias dienas prieikite prie narvo ir augintinį pašnekinkite, t. y. leiskite jam priprasti prie jūsų balso. Kurį laiką duokite augintiniui skanėstų, kad žiurkėnas matytų, jog skanusis kąsnelis ateina iš jūsų rankų. Veterinarijos klinika primena, kad vyresnio amžiaus žiurkėnų prijaukinimas reikalauja daugiau laiko, kadangi subrendę gyvūnėliai yra ne tik atsargesni, bet ir turi jau susiformavusį charakterį, kurį pakeisti sunku.

Veterinarai primena, kad augindami žiurkėną, turite skirti ypatingą dėmesį jų sveikatai. Maži gyvūnėliai gali greitai susirgti ir susižeisti. Apsaugokite augintinį nuo skersvėjų ir duokite žiurkėnui subalansuoto ėdalo. Nepamirškite, kad mažylis visuomet turi turėti šviežio ir švaraus vandens. Jei įtariate, kad jūsų augintis serga, pasikonsultuokite su veterinaru.

Parašykite komentarą