Veterinarijos klinika Vilniuje apie kačių aknę

veterinarijos klinika Vilniuje

veterinarijos klinika VilniujeAknė ir kitos kačių odos problemos yra dažna problema, varginanti namines kates. Veterinarijos klinika Vilniuje primena, kad siekiant išvengti didesnių rūpesčių ir ilgo gydymo, būtina imtis visų priemonių, padedančių sumažinti aknės plitimą.

Kačių aknė yra gana sunkiai gydoma odos liga, kurios metu ant augintinės smakro ir lūpų susiformuoja inkštirai. Veterinarai pažymi, kad aknė gali užpulti bet kokios veislės ir bet kokio amžiaus katę, nepriklausomai nuo jos lyties. Paprastai aknę sukelia hormonų pokyčiai, dėl kurių katės organizmas išskiria didesnį riebalų kiekį. Minėtuosius pokyčius gali sukelti įvairūs veiksniai, tačiau dažniausiai kalbama apie stresą. Tiesa, veterinarijos klinika Vilniuje teigia, kad aknę gali sukelti ir plastikinių maisto dubenėlių naudojimas, kadangi ant jų kraštų kaupiasi bakterijos.

Jei norite išvengti ilgo gydymo, privalote laiku diagnozuoti pirmuosius aknės požymius. Paprastai pirmojoje ligos stadijoje ant augintinės lūpų ir smakro pastebimos juodos dėmelės, kurios neretai supainiojamos su purvo dėmėmis. Kai kuriais atvejais katė gali pradėti intensyviai kasytis, smakro teritorija gali parausti, patinti ar net pradėti kraujuoti. Šiuo atveju būtina kuo skubiau ieškoti profesionalios pagalbos – veterinarijos klinika Vilniuje įvertintis problemą ir parinks tinkamiausią gydymą. Tiesa, ne visais atvejais tamsios dėmės ant smakro yra susijusios su akne. Panašius simptomus gali turėti ir kontaktinis dermatitas, bakterinė piodermija, eozinofilinė granuloma ir kitos ligos. Nenustebkite, jei veterinaras pasiūlys atlikti išsamesnius tyrimus, kurie padės nustatyti tikrąją odos problemų priežastį.

Jei augintinei diagnozuojama aknė, apsišarvuokite kantrybe. Tiesa, konkretus gydymas priklausys nuo katės sveikatos būklės. Jei liga diagnozuota pačioje pradžioje, paprastai gydymui naudojamos išoriškai veikiančios antiseptinės priemonės, t. y. pažeistos vietos tepamos specialiu tepaliuku (į kurio sudėtį įeina benzolio peroksidas). Neretai veterinarai rekomenduoja katės snukį prausti antibakteriniu muilu arba gydomuoju šampūnu, kuris padeda mažinti išskiriamų riebalų kiekį. Jei diagnozuojamas sunkesnis atvejis, veterinaras gali nukirpti augintinės kailį (siekiant palengvinti pažeistos odos gydymą), be to, katei gali būti paskirti antibiotikai, kurie padeda mažinti uždegimo židinį. Be to, nepamirškite, kad aknė linkusi atsinaujinti, todėl augintinė gali sirgti visą savo gyvenimą.

Kad išvengtumėte aknės, turite imtis visų prevencinių priemonių, kurių svarbiausia – metalinių arba keramikinių maisto dubenėlių naudojimas. Nepamirškite, kad šiuos indelius reikia plauti kasdien. Jei įtariate, kad jūsų augintinei aknė, nieko nelaukdami kreipkitės į profesionalią veterinarijos kliniką ir niekuomet nenaudokite tepalų, skirtų žmonių aknei gydyti.

Parašykite komentarą