Tinkami namų pamatai gyvenamajam namui

namo pamatai

namo pamataiGyvenamojo būsto statyba prasideda nuo tinkamos vietos pasirinkimo. Kai vieta yra, o finansų statybos pradžiai netrūksta, pereinama prie dokumentų rengimo, geologinės vietos analizės ir pastato pagrindo įrengimo. Tinkami namo pamatai pasirenkami ne iš karto, o tik po išsamios analizės ir gyventojų poreikių išsiaiškinimo. Tuomet nusprendžiama kuriuos pamatus rinktis – juostinius, gręžtinius ar plokštuminius.

Tenka pripažinti, jog nuo pamatų pasirinkimo priklauso ir jų įrengimo kaina, patogumas ir greitis. Būtent todėl rinktis rekomenduojama atsargiai. Svarbu įvertinti ne tik savo poreikius, bet ir finansines galimybes. Šiuo metu Lietuvoje populiariausi yra juostinių ir gręžtinių pamatų tipai. Juostinius pamatus statybininkai paprastai įrengia pastatuose, kurie turi rūsius. Jie yra santykinai brangesni, nes jiems reikia kur kas daugiau medžiagų nei gręžtiniams, mat pamatų gylis yra didelis. Tuo tarpu gręžtiniams pamatams nereikia daug betono, tad jų pagalba galima sutaupyti ne tik išlaidų, bet ir laiko.

Gręžtinių pamatų pasirinkimas yra laikomas vienas iš geriausių dėl savo kainos ir kokybės santykio. Tačiau, jei sklype yra aukštas gruntinio vandens lygis, teks įsirengti plokštuminius pamatus. Šie namo pamatai leidžia kur kas efektyviau užkirsti kelią drėgmei. Jų įrengimui reikia daugiau laiko ir tikslumo, kadangi papildomus taisymus ar remonto darbus atlikti dėl priėjimo ir izoliacijos bus sudėtinga.

Pamatų kaina bene labiausiai priklauso nuo jų konstrukcijos ir žaliavų kiekio. Kitaip tariant jų kainą nulemia sunaudotas betonas ir armatūros. Kuo didesnį plotą užims pamatai, tuo didesnė bus jų įrengimo kaina. Dažnai išlaidų siekiantys sutaupyti žmonės stengiasi statybinėmis medžiagomis pasirūpinti patys. Tai reiškia jog žvyru, cementu ir smėliu pasirūpina namo savininkas, o darbo jėgą užtikrina pasamdyta statybos įmonė. Visa tai padeda sutaupyti nemažą kiekį finansų, o finale turime tokius pat rezultatus. Tiesa, technika ir medžiagų transportavimu tenka pasirūpinti patiems.

Naujų pamatų įrengimas gali būti komplikuotas ir brangus sprendimas. Netinkamai pasirinkti gyvenamojo namo pamatai gal ir nesukels rimtų problemų iš karto, tačiau laikui bėgant tai neišvengiamai pareikalaus papildomų išlaidų ir gerokai apribos tolimesnius būsto plėtros planus. Būtent todėl svarbu pamatus pasirinkti tinkamai, o tai geriausia daryti kartu su profesionalais.

Parašykite komentarą