MeistroKodas arkiniai šiltnamiai: kokios rūšies šiltnamis Jums yra reikalingas?

MeistroKodas
šiltnamiai

Šiltnamiai turi kur kas daugiau pasirinkimų nei galėjote pamanyti iki tol, kol dar nenusprendėte pasinaudoti galimybe jį pasistatyti. Ką jau kalbėti apie tai, kad šiltnamiuose galima auginti pačius įvairiausius augalus, kurių pasirinkimas priklauso nuo jūsų individualaus poreikio. Prieš statydami šiltnamį savo sode, rekomenduojame susipažinti su egzistuojančiomis rūšimis, kad galėtumėte tiksliai vertinti, koks variantas jums tinka labiausiai.

Vienšlaičiai šiltnamiai

Šis šiltnamio tipas neįprastas tuo, kad dažniausiai stiklinamas arba plėvele dengiamas tik vienas šonas. Paprasčiausiai, dažniausiai kitą pusę sudaro terasa, ūkinis pastatas ar panašiai. Tai labai populiarus pasirinkimas tuomet, kai turimas sodas labai mažas ir norima kuo labiau sutaupyti erdvę. Tuo pačiu reikia atidžiai pažiūrėti, kur bus permatoma šiltnamio pusė per kurią atkeliaus saulė. Geriausia, kad plėvelė būtų dengiamas į pietų pusę. Tuomet saulutės bus užtektinai.

Dvišlaičiai šiltnamiai

Tai įprasti šiltnamiai, kurie pagal poreikį yra statomi arba iš stiklo, arba plėvės. Šiuo atveju pasirinkimą nulemia asmuo, kuris nusprendžia, kad jo sode turėtų būti šiltnamis. Dažniausiai pasirenkama apgalvojus tai, kiek laiko norima, kad šiltnamis būtų sode. Jei pastarasis reikalingas vienam sezonui – tokiu atveju iš plėvės pagamintas variantas yra labai geras pasirinkimas. Jei norite pasistatyti tokį, kuris jums tarnautų ne vieną sezoną – pasirinkite variantą iš rėmų ir stiklų.

Blokiniai šiltnamiai

Pavadinimas dažniausiai skatina pirmiausia pagalvoti apie blokinius butus. Labai nesuklysite, kadangi šių šiltnamių pagrindinis akcentas yra tai, kad pastarieji susideda iš kelių skirtingų pertvarų. Taip kuriamas šiltnamis, kuris gali auginti kardinaliai kelių skirtingų sąlygų norinčius augalus: tų, kurie nori labai daug drėgmės ir karščio bei tų, kuriems užtenka vidutinių sąlygų. Prieš pradedant statyti tokį šiltnamį reikia nusipiešti ir apsiskaičiuoti, kaip tiksliai viskas turėtų atrodyti. Jei norite labai didelio blokinio šiltnamio, tuomet rekomenduojame pasisamdyti profesionalus, kurie jums jį sumontuotų.

Kaip prižiūrėti šiltnamį, nepriklausomai nuo rūšies?

  1. Šiltnamiai turi būti prižiūrimi visą laiką. Tai investicija, kuri gali padėti džiaugtis kokybiškai užaugintomis daržovėmis. Jei plėvelė praplyšta, stiklas įskyla ar kaip nors kitaip šiltnamis būna „sužeistas“ – privalu suteikti pirmą pagalbą.
  2. Skirtingi augalai reikalauja skirtingos temperatūros, tad tai statote ilgalaikį šiltnamio variantą, mes jums siūlome įsirengti ir temperatūros reguliavimo sistemą. Kai kurie asmenys savo šiltnamiuose turi pečiukus, kurie suteikia galimybę daržovėmis džiaugtis nuo anksčiausio pavasario (balandžio pradžios) iki vėliausio rudens (lapkričio mėnesio). Žinoma, verta šiltinimo sistemą įtaisyti tik tokiu atveju, jei pastatytas daiktams jums tarnaus ne vienerius metus, taigi, jūs pakankamai į jį investavote.
  3. Būtina sąlyga, kuri gali užtikrinti, kad augalai tikrai augs sėkmingai, reikia pasirūpinti nuolatine drėgme. Jei jūsų šiltnamis yra nedidelis, tokiu atveju pilnai užteks laistytuvo su vandeniu, kurį gausite iš jums prieinamų priemonių. Kitu atveju, jei šiltnamis didelis – verta įsirengti patogią laistymo sistemą. Tuo pačiu įvertinkite ir tai, kad šiltnamį įprastai reikia laistyti bent porą kartų per dieną (ryte ir vakare). Net ir mažas šiltnamis reikalauja gana nemažai laiko tinkamai jo priežiūrai.
  4. Bent kartą per metus rekomenduojame dezinfekuoti šiltnamį. Tai galima padaryti pasinaudojus dūmų pagalba. Sienas siūloma išbalinti kalkėmis.
  5. Reguliariai, kas porą metų, reikia leisti žemei pailsėti. Jei jūsų šiltnamis yra stacionarus ir jau kelerius metus stovi vienoje vietoje, tuomet mes jums siūlome paprasčiausiai pakeisti žemes – atsivežkite naujų.

Šiltnamiuose augantys augalai atsiskleis visu savo žavumu, jei sukursite tokias sąlygas, kurios labiausiai tenkintų kiekvieną augalą. Būtent todėl rekomenduojame turėti jau geriau kelis mažus šiltnamiukus, kuriuose galėtų augti visiškai skirtingi augalai, kuriems reikia individualios priežiūros. Variantas – blokiniai siltnamiai. Pagal jūsų poreikius egzistuoja gana daug skirtingų variantų. Galiausiai, galite būti pats sau geriausias architektas ir susimontuoti tokį šiltnamį, kuris tiek stilistiškai, tiek praktiškai puikiai tiktų jums.

Šiltnamiai pagal poreikius. Koks šiltnamis yra geriausias?

MeistroKodas

Pasibaigus žiemai soduose ir daržuose prasideda patys įvairiausi darbai, kurie padeda vėliau ilgus metus džiaugtis kokybišku rezultatu, kuris keliauja į mūsų skranduką. Šiltnamis yra vienas iš pagrindinių pasirinkimų, kurį vertėtų apsvarstyti siekiant užauginti tokias daržoves, kaip pomidorai, baklažanai ir t.t. Skamba labai skaniai, tačiau ne visada pavyksta džiaugtis pamačius rezultatą. Daugeliu atveju viskas remiais į tai, kokios kokybės šiltnamį jūs pastatysite.

Kada statyti? MeistroKodas šiltnamiai įprastai statomi vėlyvą rudenį, kad naujo sezono pradžioje būtų galima be jokių rūpesčių iškart sodinti augaliukus. Kitas variantas – vėlyvą pavasarį baiminantis, kad atšiauri žiema visą jūsų darbą sugadins. Vienareikšmiškai teigti, kuris variantas yra geresnis gana sunku. Žinoma, kuomet artėjant pavasariui netenka sukti galvos dėl problemų, kurios susijusios su šiltnamio statymu, tai yra labai džiugu, tačiau išties, kartais žiema būna negailestinga. Jei statote šiltnamį iš stiklų, tuomet pastarasis labai puikiai atlaikys žiemą ir nekils jokių problemų. Štai šiltnamis, kuris yra statomas iš plėvelės, tikrai neiškęs žiemos. Tokiu atveju verta atsakyti sau į klausimą: ar statote vienkartinį, ar ilgus metus jums tarnausiantį šiltnamiuką? 2015-ųjų pavasaris gana vėlyvas, tad vis dar yra laiko statytis šiltnamius. Net iki gegužės mėnesio pabaigos, tai vis dar geras pasirinkimas.

Kur statyti? Žinoma, viskas priklauso nuo to, kokioje teritorijoje pastarąjį norite statyti. Šlaitiniai įprastai yra kur kas įmantresnių struktūrų tad tai dažniausiai lemia, kad jog pastarieji yra kur kas brangesni. Įprasti siltnamiai, kurie yra statomi tiesiog lygioje teritorijoje – daug pigesnis ir kur kas paprastesnis pasirinkimas. Pastaruosius labai lengvai galite pasistatyti ir patys. Štai šlaitiniai dažniausiai reikalauja specialistų pagalbos. Jei yra galimybė pasistatyti įprastą šiltnamiuką, kuris stovėtų stabiliai – šį variantą ir pasirinkite.

Smulkmenos. Šiltnamiai puikiai funkcionuos tik tokiu atveju, jei apgalvosite visas smulkmenas, kurios yra susijusios su šio pobūdžio namo augalams statymu. Svarbu apsvarstyti, kokia vėdinimo sistema yra pati geriausia. Neabejotinai – stoglangis pats efektyviausias būdas, tačiau taip pat gana sunku pastarąjį padaryti. Kitas kiek paprastesnis variantas – langai. Net ir tokiu atveju, jei jūs šiltnamis gana mažas, mes jums siūlome įstatyti bent vieną ar bent du mažus langelius, tai padės jūsų augalams kur kas lengviau kvėpuoti. Nusprendus, kokia vėdinimo sistema labiausiai pasiteisintų jūsų šiltnamyje, reikia apgalvoti ir drėkinimo būdus. Vėlgi, jei šiltnamis yra mažas, tokiu atveju laistyti rankomis taip pat nėra blogas variantas. Kitas atvejis, jei turimas šiltnamis labai didelis, reikia įsirengti tinkamą drėkinimo sistemą, kuri padės paprastai ir neeikvojant savo energijos palaistyti augaliukus. Vėdinimo ir tuo pačiu drėkinimo sistema labai dažnai priklauso nuo to, kokios konstrukcijos šiltnamis bus statomas: ar iš vienos dalies, galbūt su tam tikras kambariukais, išskirtomis teritorijomis. Pasikonsultavus su profesionalais jie jums patars, kokie variantai yra patys geriausi ir praktiškiausi konkretaus šiltnamio atžvilgiu.

Atsakymai padės apsispręsti

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad siltnamiai labai akivaizdus augalų pastatėlis, tad nieko jame ypatingo nėra ir neturėtų būti. Visgi, pasirinkimas egzistuoja gana platus, tad tai parodo, kad skirtingai išdėstyti šiltnamiai gali pasiūlyti ir skirtingą rezultatą. Paprasčiau suvokti, kokio šiltnamio konkrečiai reikės jums pavyks, jei atsakysite į kelis klausimus. Tiksliai išsiaiškinęs atsakymus galėsite tikslingai keliauti link puikaus ir kokybiškus vaisus mezgančio šiltnamio link.

  1. Kiek pinigų galite skirti šiltnamio statybai?
  2. Kurioje vietoje pastarasis bus statomas?
  3. Ar MeistroKodas šiltnamiai jums reikalingi vienam sezonui ar tai ilgalaikė investicija?
  4. Kokios rūšis augalus įprastai planuojate ten auginti?
  5. Ar statysite pats, ar pasinaudosite profesionalų paslaugomis?
  6. Ar norite, kad jūsų šiltnamis turėtų tokių papildomų funkcijų, kaip vėdinimo bei drėkinimo sistema?

Sužinojęs atsakymus galėsite džiaugtis puikiu šiltnamiu, kuris padės šaltuoju sezonu Lietuvoje džiaugtis skaniais marinuotais pomidoriukais.

Parašykite komentarą