Patarimas, kaip apriboti prisijungimo prie kompiuterio laiką

Kartais norisi, kad kompiuteriu būtų naudojamasi ne ištisą parą. Kaip apriboti naudojimosi laiką? Ar tai įmanoma be specialių programų?

Pasikonsultavome su Ugetfix.com portalo ekspertais, kurie pateikė labai paprastą būdą (tiesa, papasakojo ir nemažai apie Tėvų kontrolės įrankius Windows 10 operacinėje sistemoje, bet šiandien kalba eis ne apie juos).

Visų pirma reikia sukurti visiems vartotojams atskirus prisijungimus. Tai galima padaryti per Control Panel>Users?Family and others. Tik reikia kelis kartus paspausti nuorodas, kurios leidžia sukurti vartotoją be el. pašto adreso. Ten įvedamas tik vartotojo vardas ir slaptažodis. Kai sukuriate naują vartotoją, atminkite, kad patys turite nustatyti slaptažodį savo administratoriaus paskyrai, kad kitas žmogus negalėtų įeiti į jūsų paskyrą ir keisti nustatymus.

Kai vartotojas jau sukurtas, vartotojo vardui reikia nustatyti prisijungimo taisykles.

Sakykime, vartotojo vardas yra Svecias. Mes norime, kad Svecias galėtų naudotis kompiuteriu nuo pirmadienio iki penktadienio nuo 7 valandos ryto iki 6 vakaro.

Atsidarome Komandinę eilutę (Comand Promt) paspaudę Windows mygtuką+X ir pasirinkę iš meniu.

Komandinėje eilutėje rašome:

net user Svecias /time:M-F,7am-6pm

po Svecias dedame tarpą, tada rašome /time, po jo dvitaškis ir be jokių tarpų rašome savaitės dienų inicialus, šiuo atveju M-F reiškia Monday-Friday – nuo pirmadienio iki penktadienio. Po savaitės dienų dedamas kablelis ir parašomas laiko intervalas be jokių tarpų 7am-6pm. Kaip žinote, am reiškia ryto, pm – vakaro.

Parašius tokią komandą, spaudžiamas enter klavišas ir po apačia pasirodo užrašas The command completed successfully. Jei kažką suklysite, parašys, kad kažkas ne taip.

Kas nutinka vartotojui, jei šis bando prisijungti prieš 7 ryto? Tiesiog suvedęs slaptažodį jis nėra įleidžiamas į savo aplinką. Kas nutinka kai kompiuteris naudojamas ir po 6 valandos vakaro? Užsideda ekranas, kuriame prašoma įvesti slaptažodį, bet deja, jis nebėra įleidžiamas. Aišku, visos programos veikia ir jas galima apsiekti kitą dieną. Jei vartotojas bando prisijungti šeštadienį arba sekmadienį bet kuriuo metu, to jam neleidžiama padaryti, nes taisyklėse nenumatyta tokia galimybė.

Ar yra galimybė leisti vartotojui prisijungti tam tikru metu tą pačią dieną? Taip, yra tokia galimybė. Laikas atskiriamas kabliataškiu pavyzdžiui

net user Svecias /time:M-F,7am-10am;M-F,2pm-6pm

tai reiškia, kad vartotojas Svečias gali prisijungti nuo 7 iki 10 ryto ir nuo 2 iki 6 valandos po pietų kiekvieną dieną nuo pirmadienio iki penktadienio.

Reikia dar konkretesnių laiko apribojimų pagal dienas? Prašom:

net user Svecias /time:Mo,7am-11am;Tu,2pm-6pm;We,7am-6pm;Th,6am-11am;Fr,8am-4pm;Sa,9am-3pm;Su,9-am-1pm

Atrodo tikra makalynė? Tačiau čia parašyta, kad vartotojas Svecias kompiuteriu gali naudotis pirmadienį 7-11 ryte, antradienį 14-18 val., trečiadienį 7-18 val., ketvirtadienį 6-11 val. penktadienį 8-16 val., šeštadienį 9-15 val., sekmadienį 9-13 val.

Jei reikia vartotojui nuimti apribojimus rašomas toks paprastas priedėlis all ir visi apribojimai nuimami.

net user Svecias /time:all

Viskas prisijungti gali bet kuriuo metu. Sudėtinga? Iš pirmo žvilgsnio taip, bet įgudus galima nesunkiai nustatyti visus vartotojui skirtus laikus. Portalo Ugetfix.com redaktoriai išdavė, kad populiariausia komanda yra

net user Svecias /time:M-F,1pm-5pm

Ar bandysite atspėti kodėl? Taip, teisingai, čia tėvai apriboja vaikų naudojimąsi kompiuteriu, kol šie grįžta iš darbo nuo 13 iki 17 val.

 

Parašykite komentarą