Apie batutus

batutai

Batutas yra vienas iš tų įprastų daiktų, kurie mus supa mūsų gyvenamoje aplinkoje. Klausti, kuris vaikas nėra šokinėjęs ant batuto, tai tas pats kaip klausti, kuris vaikas nėra važinėjęs su dviračiu. Šokinėti ant batuto yra labai populiarus laisvalaikio praleidimo būdas tiek vaikams, tiek suaugusiems. Batutas – tai spyruoklinis įrenginys skirtas gimnastikos, akrobatikos pratimams atlikti arba tiesiog šokinėti neatliekant jokių koordinuotų judesių, tiesiog dėl malonumo.

batutai

Žiūrint iš istorinės perspektyvos batutą pirmieji išrado Amerikos indėnai. Pavieniui jie šokinėdami šokdavo šventinį šokį ant įtemptos jūrų vėplio odos per pavasarinę banginių medžioklės šventę. Taip pat yra duomenų, kad Europoje žmonės dėl pramogos šokinėdavo ant rankomis įtempto audinio, o nuo 1887 metų ugniagesiai ant įtemptų lynų gaudydavo iš degančių daugiaaukščių namų šokančius žmones. Tiek įtempta oda, tiek paklodė ar tinklas buvo batuto, kaip įrenginio, priešistorė.

Šiandien batutas yra visus ISO standartus atitinkantis įrenginys naudojamas tiek profesionaliame sporte, tiek norint praleisti aktyviai ir turiningai laisvalaikį. Batutų būna įvairių – skirtų tiek suaugusiems, tik vaikams. Batutai gaminami iš itin elastingos medžiagos, yra įtempti ant itin iš patvarių medžiagų pagaminto karkaso. Neretai batutai būna su apsauginiu tinklu, kuris juosia visą batuto apskritimą. Apsauginis tinklas skirtas tam, kad ant batuto bešokinėjantis žmogus netyčia nenušoktų už batuto ribų.

Gimnastikos ir akrobatikos pratimai atliekami ant batuto yra sporto šaka. Varžybų metu sportininkai atlieka pratimų seriją, pratimai yra įvertinami atitinkamais balais pagal sunkumą. Kuo lengvesnė pratimų serija, tuo mažesnis galimų gauti taškų skaičius. Pirmasis pasaulyje tramplino gimnastikos čempionatas įvyko 1964 metais Jungtinėje Karalystėje.

Kaip išsirinkti tinkamą batutą

Pirmiausia reikėtų nuspręsti, kam batutas bus skirtas. Jei ši pramoga bus pagrinde skirta mažiems neklaužadoms, tiks nedidelis, lengvus svorius atlaikantis batutas, kuris yra kompaktiškas, greitai išardomas bei surenkamas ir kurį galima lengvai transportuoti. Tokį batutą bus lengva nusivežti į sodą ar prie ežero. Jei batutu naudosis ir suaugusieji, verta apsvarstyti tvirtesnio bei didesnio batuto įsigijimą. Tokie batutai būna brangesni, tačiau jie tvirtesni ir masyvesni, taip pat jie yra pagaminti iš tvirtesnių ir brangesnių medžiagų.

Taigi, batutas (https://imuperku.lt/sporto-prekes/batutai/) yra išties originali, įdomią istoriją turinti laisvalaikio priemonė, kuri suteikia daug teigiamų emocijų tiek vaikams, tiek suaugusiems. Jei dar neturite batuto, įsigykite tinkamiausią batutą ir šokinėdami džiaukitės grynu oru.

Parašykite komentarą