Kokiu atstumu galima statyti pavėsinę nuo kaimyno?

Dažnam žmogui, turinčiam nuosavą sklypą ir norinčiam jame pasistatyti pavėsinę ar stoginę tenka susidurti su klausimu, ar pasirinkta vieta atitinka teisinius reglamentus ir ar neteks konfliktuoti dėl jos su kaimynais. Iš tiesų yra keli svarbus dalykai kuriuos reikėtų įvertinti prieš planuojant bet kokius statinius ir kitus įrenginėjamus objektus. Pagrindinis yra atstumas, kurio privaloma laikytis, kaip pavėsinę planuojama statyti šalia kaimynystėje esančio sklypo ribos.

Pagrindiniai reikalavimai, kuriuos reikia turėti omenyje yra tai, kad jei planuojama statybas, tai atstumas nuo pastatų iki kaimynų sklypo ribų turi būti ne mažesnis kaip trys metrai. Šiuo atveju matuojama yra nuo labiausiai išsikišusios pastato dalies. Tokia dalimi gali būti stogas, ar balkonas, taigi net jei pamatas ir yra įrengtas, laikantis visų reikalavimų, tai nereiškia kad visas pastatas juos atitinka. Tai yra taikoma ir kitiems priestatams, kurie yra vertinami kaip namo dalis, tad jei pavėsinę, įrenginėsite prie pat namo ir ji bus įtraukta į pastato planą, kaip jo dalis, tai teks pasirūpinti kad ji nebūtų per daug arti kaimynų tvoros arba sklypo ribos. Jei visgi nerandate kitokios vietos, tai teks tikėtis šalia gyvenančių žmonių geranoriškumu ir gauti iš jų raštišką sutikimą, kad jie neprieštarauja, jog dalis jūsų pastato bus arčiau prie jų sklypo nei numatyti 3 metrai.

Jei pavėsinė yra įrenginėjama atskirai ir yra klasifikuojama kaip statinys, tai tokiu atveju atstumas iki kaimynų sklypo ribos turėtų būti nemažesnis nei 1 metras, tačiau yra svarbu, kad ir tokiu atveju ji neturėtų daryti žalos kaimynų sklypo naudotojams. Tokai žala galėtų būti krentantis šešėlis, kuris turi įtakos derliui. Tačiau jei įrenginėjate visiškai paprastą stoginę ar pašviesinę, kuri neturi pamato ir gali būti nesunkiai perkelta iš vietos į vietą, tai jos nėra vertinamos kaip nekilnojamas turtas ir joms nėra taikomas minimalus atstumas iki kaimynų sklypo.    

Vienas komentaras apie “Kokiu atstumu galima statyti pavėsinę nuo kaimyno?”

  1. Sveiki sis straipsnis parasytas 2020 metais, planuoju savo sklype statyti pavesine nesijungencia su namu, ar seis metais galioja tas pats istatymas kad pavesine gali buti metras nuo ju tvoros be ju sutikimo?
    Su Pagarba Darius

Parašykite komentarą