Ką svarbu žinoti apie apva paramą?

Apva parama – tai LR Aplinkos projektų valdymo agentūros, iš Europos sąjungos lėšų skiriama parama fiziniams asmenims, ketinantiems įsirengti iki 10kW galios saulės elektrines privačioje valdoje arba įsigyti jas iš saulės parkų ir planuojantiems didinti įrengtas saulės elektrinės iki 10kW. Visiems, norintiems gauti tokią paramą, reikia žinoti keletą niuansų, apie kuriuos netrukus ir papasakosime.

Pirmiausia, koks yra tas paramos dydis? Apva parama yra 323 Eurai už įrengtąjį kilovatą perkantiems iš karto, 381 Eur/kW perkantiems išsimokėtinai ir 241 Eur/kW tiems, kurie nori išplėsti turimą elektrinę pildomą tik naujais moduliais. Populiariausias ir dažniausiai Lietuvoje pasirenkamas variantas yra 5 kW saulės elektrinė. Už tokią elektrinę mokant iš karto, paramos dydis būtų 1615 eurų. Įsirengiant 10kW saulės elektrinę, parama jau atitinkamai sudarytų 3230 eurų. Tokia parama padengia apie 40 procentų viso įrengimo išlaidų.

Galvojantiems apie pirkimą išsimokėtinai vien dėl didesnės galimos gauti paramos, reikėtų pasiskaičiuoti viso laikotarpio palūkanas, kurios, dažniausiai, būna didesnės negu skirtumas tarp paramos perkant iš karto ir atsiskaitant išsimokėtinai su finansų įstaigos paskola.

Svarbu prisiminti, kad parama suteikiama tik iki 10 kW įrengtosios galios elektrinėse, bet galite įsirengti ir galingesnę. Tokiu atveju, jeigu, pavyzdžiui, įsirengtumėte 15 kW saulės elektrinę, paramą gausite, tik ji bus užfiksuota ties savo „lubomis“. Tai reiškia, kad parama bus suteikta tik už 10 kW. Taip pat apva parama elektrinės išplėtimui (241 Eur/kW) nebus skiriama, jeigu jau turite 10 kW ir galingesnę elektrinę, kuriai jau buvo gauta parama.

Norint gauti paramą, reikia pildyti paraišką. Tokiu paraiškų teikimas skelbiamas kelis kartus per metus, o paraiškos priimamos apie mėnesį. Pati saulės elektrinė turi būti įrengta po paramos patvirtinimo gavimo, ją įsirengti galėsite per 9 mėnesius.

Jeigu jau seniai svarstėte naudoti atsinaujinantį elektros šaltinį, t.y., saulės energiją, apva parama yra puiki paskata tai pagaliau padaryti. Pats paramos gavimo procesas yra nesudėtingas, o kiekvienas planuojantis įsirengti saulės jėgainę turi dideles galimybes ją gauti ir padengti virš 35-40 procentų visų saulės elektrinės įrengimo išlaidų.

Parašykite komentarą