Ar galima naudoti žmonių vaistus gyvūnams?

Didelė dalis žmonių turi augintinius. Populiariausi, žinoma, yra keturkojai – šunys ir katės, kurie, kaip ir žmonės, kartais suserga. Tačiau žmonių ir gyvūnų organizmai skiriasi ir šio itin svarbaus aspekto nežinojimo padarinys – žmonių vaistais „nugydytas“ augintinis. Plačiau apie tai, kodėl griežtai negalima naudoti žmonių vaistų gyvūnams, skaitykite šiame straipsnyje.

Žmogaus vaistų poveikis gyvūnams

Deja, bet sunegalavus augintiniui, kai kurie žmonės nesikreipia į veterinarijos gydytojus, o sugirdo vaistų iš savo vaistinėlės. Tačiau net nedidelė dozė vaistinių medžiagų gali sukelti sveikatos sutrikimus arba net pabloginti augintinio būklę. Dažniausiai gyvūnai būna apnuodijami žmonių naudojamais vaistais nuo skausmo, karščiavimo ir uždegimo: ibuprofenu, diklofenaku, naproksenu, indometacinu, meloksikamu, nimesulidu, aspirinu. Verta atkreipti dėmesį, kad net ir šunų bei kačių organizmai skirtingi, todėl jei aspirinas šuniui sukėlė viduriavimą, katei gali sukelti mirtį. Pagrindiniai apsinuodijimo vaistais požymiai: vėmimas, viduriavimas, apetito nebuvimas, pilvo skausmas, tamsios išmatos, rodančios virškinimo trakto kraujavimą. Tiesa, tai yra lengviausi požymiai, pasireiškiantys sugirdžius mažiausią vaistų dozę. Didelė klaida, kurią daro šeimininkai, matydami stipriai negaluojantį augintinį, duoda dideles dozes vaistų, kurių pasekmės – trūkęs skrandis, pažeisti inkstai, kepenys ar net mirtis. Vienas pavojingiausių vaistų gyvūnams, ypač katėms – paracetamolis, kurio didelė dozė sukelia staigią mirtį. Taip pat itin pavojingi yra vaistai nuo peršalimo, tokie kaip „Actifed“, „Clarinase“ – šuniui ar katei užtenka vos vienos tabletės, kad sutriktų centrinės nervų sistemos ar širdies darbas. Yra keletas vaistų, kurie nėra pavojingi gyvūnams ir taip pat naudojami veterinarijoje – aktyvinta anglis, „Tevagyl“, „No-spa“, „Analginas“. Tačiau prieš juos girdant, būtina pasitarti su veterinarijos gydytoju, kad nustatytų tikslią dozę ir girdymo periodiškumą.

Augintinio vaistinėlė

Ne tik žmogui, bet ir augintiniui būtina turėti savo vaistinėlę. Joje turėtų būti šie veterinariniai vaistai: nuo viduriavimo, akių lašai, termometras, dezinfekuojantys tirpalai, žirklės apkirpti kailį aplink žaizdą, pincetas erkėms ištraukti. Taip pat, verta turėti vandenilio (3 proc.), kuriuo būtų galima sukelti vėmimą, jei gyvūnas apsinuodijo žiurkėms naikinti skirtais nuodais. Turint šias priemones, galėsite gyvūnui suteikti pirmąją pagalbą, tačiau visada būtina konsultuotis su veterinarijos gydytoju.

Parašykite komentarą