Paliatyvi slauga: namuose ar ligoninėje?

Žinoma, kad paliatyvi slauga gali būti suteikiama slaugos ligoninėse arba asmens, kuriam reikia paliatyvios slaugos, namuose. Kada paliatyvi slauga yra teikiama namuose? Jeigu ligoniui nereikia stacionarios priežiūros ar specialios įrangos paliatyviai slaugai suteikti, tokia paslauga gali būti atliekama ir jo namuose. Tačiau paliatyvi slauga suteikiama ligoninėje yra naudingesnė tuo, kad žmogus turi priežiūrą visą parą ir ištikus nelaimei jam visada gali padėti ten esantis personalas. Taip pat jam bus suteikiama ir psichologinė bei dvasinė pagalba, o buvimas tarp žmonių neleis jaustis vienišam ir izoliuotam nuo socialinio gyvenimo. Artimieji ne visada gali suteikti paliatyvią slaugą namuose, nes jie turi savo įsipareigojimų. O kai kurioms medicininėms procedūroms suteikti yra reikalingos ir specialios žinios bei įgūdžiai. Paliatyvi slauga ligoninėje sumažina ne tik paciento, bet ir jo šeimos vargus ir rūpesčius dėl priežiūros.

Kokie specialistai sudaro paliatyvios slaugos komandą?

Paliatyvi slauga yra suteikiama ne vieno žmogaus, o visos komandos. Joje dirba tokie specialistai kaip gydytojai, slaugytojos, socialinis darbuotojas, dvasininkas, prireikus ir psichoterapeutas, kineziterapijos specialistas bei savanorių komanda koordinuojama atsakingų asmenų. Taip pat labai svarbu yra ir šeima bei artimieji. Paliatyvi slauga stengiasi pasirūpinti ne tik medicininiais paciento poreikiais. Jos tikslas užtikrinti ir psichologinę savijautą. Todėl artimųjų buvimas šalia ir palaikymas yra labai svarbu. Komanda paliatyviai slaugai suteikti yra sudaroma pagal paciento būklę, poreikius ir gydytojo nurodymus. Prie jos, esant reikalui, gali prisidėti ir kitokios srities specialistai, kaip dietologai, logopedai, ergoterpeutai ir kiti specialistai, kurie padės ligoniui sumažinti skausmus, mažinti ligos simptomus ir leis jaustis oriai net slaugos namuose. 

Kada dažniausiai taikoma paliatyvi slauga?

Paliatyvi slauga yra taikoma ligoniams, kurių diagnozė yra nepagydoma, smarkiai  pažengusi ar aktyviai progresuojanti liga. Tokiai ligai nebėra taikomas aktyvus gydymas, nes šansai pasveikti yra labai maži. Dažnai su paliatyvia slauga susiduria paskutinių stadijų onkologiniai ligoniai, širdies ligų turintys žmonės ir kitokiomis nepagydomomis ligomis sergantys žmonės, kuriems galima taikyti tik simptominį gydymą. 

Parašykite komentarą