Klijai – viena dažniausiai naudojamų medžiagų

Tikriausiai nesusimąstėte, bet klijai yra viena dažniausiai naudojamų medžiagų. Ir jų prireikia ne tik mokykloje ar biure – klijai yra nepakeičiama priemonė ir namuose. Tiesa, norint tinkamai panaudoti klijus yra būtina turėti tam tikrų žinių, nes jie gali būti labai įvairių rūšių. Kviečiame daugiau sužinoti apie šią nepaprastą medžiagą.

Klijai skirtingiems paviršiams

Renkantis klijus reikia žinoti ir kam juos naudosite. Rinkoje galima rasti daugybę klijų rūšių, tačiau jos skirtos skirtingiems paviršiams. Ne pagal paskirtį naudojami klijai paprasčiausiai neatliks savo funkcijos arba ją atliks netinkamai.

Skirtingi klijai gali būti skirti medienai, audiniams, popieriui ar net metalui klijuoti! Žinoma, yra ir universalių klijų, ant kurių pakuotės nurodoma, kad juos galima naudoti įvairiems paviršiams. Vis dėlto jei norite patikimos fiksacijos visada geriausia rinktis konkrečiam paviršiui skirtą produktą.

Dažniausiai naudojami klijai popieriui. Jų tikrai rasite kiekvieno pradinuko pieštukinėje ar biuro stalčiuose. Didelė klaida galvoti, kad šie klijai taip pat puikiai suklijuos ir sulūžusius daiktus – tokia fiksacija nebus tvirta ir patikima.

Nuo klijų rūšies skiriasi ir jų kaina, tad sulūžus daiktui, įvertinkite, kiek verta mokėti už klijus – kai kurie jų gali būti tikrai nepigūs. Jei daikto vertė nedidelė, labiausiai apsimoka rinktis universalius klijus ir pasikliauti jų galimybėmis.

Įdomūs faktai apie klijus

Pirmieji klijai pasižymėjo ne itin puikiomis savybėmis, o jų gamybai buvo naudojami kiaušiniai, bičių vaškas ar… žuvis! Ar žinojote, kad universalūs klijai buvo išrasti netyčia, kuriant naują lankstaus plastiko formulę. Tikrai pastebėjote, kad pieštukiniai klijai ir lūpdažis turi panašumų. Ir tai nėra atsitiktinumas! Būtent lūpdažiai ir įkvėpė šių klijų formą ir pakuotę.

Ar kada susimąstėte, kodėl klijai sustingsta tik tada, kai reikia? Atsakymas yra oras, kuris aktyvuoja tam tikrus procesus, dėl kurių klijai sudžiūsta. Būtent tai lemia specifinę klijų pakuotės formą – taip į vidų patenka mažiau oro. Be to, visada reikia prisiminti ir užsukti klijų tubelę po naudojimo! Uždenkite ir pieštukinius klijus, nes palikti atviri jie po kurio laiko taps neveiksmingi ir atrodys panašūs į gumą.

Parašykite komentarą