Saulės elektrinės Lietuvoje: ar galime pasigaminti užtektinai elektros naudojant saulę?

Didėjant klimato kaitos grėsmei dėl pernelyg didelio anglies dvideginio išmetimo, daugelis šalių ieško švarios energijos alternatyvų, kurios pakeistų tradicinį iškastinį kurą. Lietuva – ne išimtis. Iš visų švarios energijos alternatyvų saulės energija, be abejo, buvo pati brangiausia, nors kainos mažėjo. Tačiau įvertinus privalumus ir trūkumus bei lūkesčius, kad kainos ir toliau mažės, saulės energijos ateitis atrodo gana šviesi. Ką verta žinoti apie šią energetikos rūšį ir ar saulės elektrinės Lietuvoje pasiteisina?

Pasižymi unikaliais privalumais

Saulės energijos privalumai apima tai, kad ji yra tvari alternatyva iškastiniam kurui ir turi mažą poveikį aplinkai ir bet kurios šalies potencialą ją gaminti. Trūkumai yra tai, kad jis gamina energiją tik tada, kai šviečia saulė, jam reikia daug žemės, o tam tikroms saulės technologijoms reikalingos retos medžiagos.

Saulės energija tampa vis konkurencingesne alternatyva iškastiniam kurui. Saulės elektrinės yra tvarus energijos šaltinis, turi mažą poveikį aplinkai ir skatina energetinę nepriklausomybę.

Teoriniai saulės energijos trūkumai yra nereikšmingi dėl technologijų pažangos, kuri padidina efektyvumą ir saugojimo pajėgumus. Praktika rodo, kad išties naudinga didinti saulės energijos plėtros paskatas Lietuvoje ir kitur.

Poveikis aplinkai? Tokio praktiškai nėra

Saulės energija, palyginti su iškastiniu kuru, daro žymiai mažesnį poveikį aplinkai. Jo šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija yra nereikšminga, nes technologija nereikalauja jokio kuro deginimo. Be to, nors koncentruojamosios saulės elektrinės naudoja vandenį palyginti neefektyviai, priklausomai nuo naudojamos technologijos tipo, tinkama technologija žymiai padidina efektyvumą, o fotovoltinės saulės baterijos nereikalauja vandens gaminant elektrą.

Energetinė nepriklausomybė

Kadangi saulė šviečia visame pasaulyje, kiekviena šalis tampa potencialia energijos gamintoja, taip užtikrinant didesnę energetinę nepriklausomybę ir saugumą. Gali atrodyti, kad Lietuvoje, kur saulė nėra toks dažnas svečias, saulės elektrinės nepasiteisina, tačiau tai – mitas. Šiuolaikinės technologijos taip ištobulėjusios, kad saulės energija padeda patenkinti praktiškai visus namų ūkių poreikius.

Saulės energija ne tik žada užtikrinti saugumą ir nepriklausomybę nacionaliniu lygmeniu; saulės baterijas galima montuoti individualiuose namuose, suteikiant galią, kuri nepriklauso nuo prijungimo prie didesnio elektros tinklo.

Parašykite komentarą