Kelionės Latvijoje: paslaptingas Karosta miestelis Liepojoje

Karosta yra buvęs sovietų karinio jūrų laivyno uostas, kuris ironiškai tapo pagrindiniu turistų traukos tašku į Liepoja, Latvijos miestą šalia Baltijos jūros pakrantės. Galbūt tai yra netgi pagrindinė priežastis, kodėl daugelis keliauja į šį istoriškai vertingą ir tokį paslaptingą miestą.

Liepoja yra skirstoma į dvi dalis: centrinę ir Karosta miestelį. Šiais laikais didelis dėmesys skiriamas pastarajam buvusiam „karo uostui“.

Karosta

Karinis Karosta miestelis, esantis visai šalia Liepojos, yra laikomas vietiniu Alkatrasu, kuris, nors kartais ir stokoja trupučio prastos reputacijos, kuria garsėjo garsusis San Francisko kalėjimas, tačiau vis tiek pritraukia daugybę lankytojų. Šiame miestelyje yra neįprastas, bei įdomus okupacijos muziejus su visais kariškių asmeniniais ir buities daiktais.

Čia galite užsisakyti ekskursiją ir pamatyti senovinį kalėjimą, arba patirti ekstremalius pojūčius liekant jame per visą naktį, bei patirti tai, ką patyrė juose gyvenantys kaliniai. Žodiniai įžeidinėjimai, stresas, fiziniai pratimai dėvint respiratorius, bjaurios išvietės ir medinio paviršiaus lovos – visa tai, kas gali sukurti nepamirštamą naktį.

Internetinėje kelionių svetainėje Lonely Planet šis kalėjimas buvo įvertintas kaip vienu iš neįprasčiausių vietų apsistoti kelionės metu visame pasaulyje. Tai labai padidino jo populiarumą. Buvo paskleisti gandai, kad jame lankosi vaiduokliai, netgi buvo atvykę „oficialūs vaiduoklių gaudytojai“, kad tik pridėtų papildomo žavesio šiai vietai.

Uostas nėra vienintelis traukiamasis „arkliukas“, čia yra daugiau kitų įdomių vietų, kurios vaizdingai paaiškina, kodėl jos taip traukia fotografus iš viso pasaulio.

Karosta, kas reiškia „karo uostas“, buvo pastatyta siekiant apsaugoti Liepojos miestą, tuometinius rusų jūrų armijos namus. Tai padaryti įsakė caras Aleksandras III 20-tojo amžiaus pradžioje. Šiame uoste buvo įrengtas kanalas, kurio pagalba didesni laivai galėjo įplaukti iš Baltijos jūros.

Karostoje buvo įrengta daugybė gynybinių patrankų įtvirtinimų, kurie galėjo šaudyti netgi iki 12 km atstumu. Tačiau baterijos nebuvo užbaigtos, todėl jos iš tikrųjų niekada neiššovė neskaitant bandomųjų pratybų.

Čia turėsite galimybę pamatyti požeminius bunkerius, kur buvo laikoma karinė amunicija ir užsiropšti ten, kur buvo dedami ginklai. Tačiau, vykti į šias vietas rekomenduojama su gidu, kuris ne tik galės pakomentuoti daugiau apie karinius statinius ir jų istoriją, bet ir padės išvengti iškasinėtų duobių, kurių nematyti gan tamsiuose bunkeriuose, bei kartais pasitaikančių potvynių.

Po to, kai Sovietų armija pasitraukė iš savo butų, Karosta miestelyje liko daug nenaudojamų ir apleistų pastatų. Daugelis iš jų yra labai prastos būklės, tačiau kai kurie buvo atrestauruoti. Kai kurie namai naudojami gyvenamosios patalpoms, o kiti primena okupacijos laikų gyvenimą.

Kadangi Karosta miestelis yra prie Baltijos jūros, dažnai nuo jos sklinda rūkas, kuris tik dar labiau prideda šiurpinančios atmosferos. Didesnės įtaigos sukelia 2 km ilgio molas, kuris dingsta toje migloje. Tačiau, jeigu turite laiko, pamėginkite nueiti iki jo pabaigos, kas bus taip pat nepaprasta patirtis.

Patrankų vietos buvo apleistos mažiau nei prieš 100 metų, tačiau netgi per šį atitinkamai trumpą laikotarpį jūra ir oro sąlygos padarė savo darbą. Įtvirtinimai jau suskilinėję, o kai kuriose vietose visiškai nulūžę. Jų sutrupėjęs betonas atrodo labai vaiduokliškai, kai pasirodo ir dingsta migloje.

Netoliese yra vėjo malūnas, iš kurio sklindantis keistas garsas dar labiau sukuria mistinę atmosferą.

Nors ir norint pamatyti šį paslaptingą karinį Karosta miestelį pačiu tinkamiausiu metu, vis gi nėra garantijos, kad pataikysite būtent esant tirštam rūkui. Tačiau šioje Liepojos vietoje rasite kitų nepakartojamų potyrių, arba galėsite tiesiog ramiai pailsėti paplūdimyje. Taip pat pačiame Liepojos mieste galėsite rasti kitų įdomių pramogų. Na ir galiausiai Liepoja – puiki vieta apsistoti šiame mieste.

Parašykite komentarą