Buhalterija – ir mokslas, ir netgi menas

UAB Nordgain

Buhalterija – tai profesija, su skaičiais ir dokumentais susiję uždaviniai ir reikiamybė kiekvienai įmonei. Kad papildomu darbu nebūtų apkraunami kitų sričių darbuotojai, kad viskas būtų tikslu, samdomi buhalteriai. Apsilankius įmonės UAB Nordgain interneto svetainėje (Nordgain.lt) galima daryti prielaidą, kad buhalterija – mokslas ir menas.

Pirmiausia toks teiginys atrodo tikslingas, nes dirbant įdedama nemažai pastangų. Atsakingi buhalteriai negali aplaidžiai vykdyti uždavinių. Jie pasirūpina, kad kiekvienas skaičius būtų toks, koks reikia, ir ten, kur reikia. Pasirūpina, kad aktualūs dokumentai būtų tokie, kokie ir turi būti. O tam reikalingas išsimokslinimas. Specialistai iš UAB Nordgain sutinka, kad neįkainojamas yra besikaupiantis patirties bagažas. Juk įgudus darbas vyksta sparčiau, tam tikri veiksmai tarsi nugludinami.

Buhalterijos tikslumo poreikis – štai kur yra aliuzija į meną. Pradėjus gilintis ima rodytis, lyg būtume kokioje prestižinėje meno galerijoje ir tyrinėtume šimtais tūkstančių įkainotą paveikslą.

Kodėl buhalterija tokia aktuali? Todėl, kad tai pinigų tema. Mokesčiai, atlyginimai, darbo sutartys – visa tai yra svarbu. Galbūt pajamų deklaracija bus reikšmingiausia įmonės vadovui, o darbo sutartis – karjeros siekiančiam žmogui. Bet kuriuo atveju išlieka tikslumo poreikis.

Šių dienų buhalterijoje nemažas vaidmuo tenka kompiuterinėms sistemoms. UAB Nordgain tai apibūdina kaip IT infrastruktūrą. Teigiama, jog solidi IT infrastruktūra itin svarbi. Todėl pasitikima IT sistemų profesionalais. Reikšmė teikiama tokiems dalykams kaip sklandus, efektyvus veikimas. Nes nebūtų malonu, jei kaskart bandant ką nors atlikti programos strigtų.

Buhalterinė apskaita, darbo užmokestis, vadybos paslaugos – tokias pagrindines tris kategorijas išskiria UAB Nordgain. Turbūt nereikia papildomai aiškinti, kad tiek skaičiuojant darbo užmokestį, tiek dėliojant skaičius pajamų deklaracijoje tikimasi tikslumo. Tikslumo siekia įmonės ir jose dirbantys buhalteriai. Buhalterija – ne vieta paklaidoms. Tačiau kartu tai ir kūrybinga sritis, nenutolstanti nuo minėtojo meno.

Kūrybingumas atsiskleidžia įvairiai. Puikus pavyzdys – IT sistemų įvaldymas. Jei klientas pageidauja, kad apskaita būtų tvarkoma su kitokia programa, nei buhalteris įpratęs, šis gali arba atsisakyti darbo, arba perprasti programos niuansus ir imtis užduoties. Turbūt nedaug buhalterių pasirinktų pirmą variantą. Didžioji dalis veikiausiai sutiktų su sąlyga ir įvaldytų naują sistemą.

Mokslas, pašaukimas – ne tik gražiai skambantys žodžiai, bet ir tai, kas svarbu realybėje. Teorinis lygmuo virsta praktiniu, galvojimas virsta rezultatu. Atskiri skaičiai tampa visuma. Tokios metamorfozės – buhalterių kasdienybė. Tai intelektinis darbas, kuris gali būti apibūdintas labai įvairiai. Vieniems tai skaičiavimas, o kitiems – daugybė funkcijų viename.

Ar reikėtų ką nors pridurti? Nebent tai, kad UAB Nordgain, kalbėdama apie IT infrastruktūrą, pabrėžia galinti įvaldyti ir naujas programas, neapsiriboti jau naudojamomis. Tai apibūdintina kaip lankstumas, o pastaroji savybė buhalteriams nepaprastai reikšminga. Taigi, tikslumas, kruopštumas, lankstumas ir dar daugybė reikalavimų, įdomios užduotys ir nepriekaištingo rezultato siekis – tokia yra profesionali buhalterija.

Parašykite komentarą