Banketai – svarbiausios taisyklės, vieta, maistas šventei

maistas šventei

maistas šventeiBet kurį svarbesnį gyvenimo įvykį – asmeninių pasiekimų ar susijusį su organizacijos veikla – žmonės stengiasi kaip nors paminėti, kad tai kuo ilgiau išliktų jų bei jų artimųjų, draugų, darbo kolegų atmintyje. Iškilmingoms progoms pažymėti gali būti rengiami banketai. Banketai – tai iškilmingi renginiai, skirti pagerbti kokį nors asmenį arba pažymėti svarbų įvykį, tai gali būti iškilmingi pietūs ar vakarienė vestuvių, jubiliejaus, įmonės šventės, didelio oficialaus renginio (pavyzdžiui, konferencijos) proga. Tad banketai būna tiek oficialūs – dalykiniai, tiek ir asmeniniai, netgi vaikų šventės.

Pats banketo organizavimas ir priklauso nuo iškilmių pobūdžio, pakviestų svečių skaičiaus ir daugelio kitų dalykų. Pagal šiuos ir kitus papildomus kriterijus šiuos renginius galima suskirstyti į kelias rūšis: banketai, sėdint prie stalo, su visu aptarnavimu, banketai, sėdint prie stalo, su daliniu aptarnavimu, banketai–furšetai, mišrūs banketai ir kt.

Banketas prasideda svečių sutikimu. Renkantis svečiams, prieš pagrindinės programos pradžią, apetitui padidinti gali būti pateiktas aperityvas, tai sultys, kokteiliai, kitokie gėrimai. Apskritai banketuose labai svarbi bendra užstalės tvarka. Todėl vienas svarbiausių dalykų čia yra stalas. Banketui gali būti padengiamas vienas didelis stalas arba šventė organizuojama prie kelių mažesnių staliukų. Svečiams užėmus savo vietas prie stalo ar stalų, padavėjai jiems patiekia šaltus žuvies užkandžius, po jų šaltuosius mėsos, paukštienos patiekalus. Toliau eina karštų užkandžių ir pagrindinių patiekalų eilė. Jeigu banketas vyksta pietų metu, į meniu įtraukiama ir sriuba. Pabaigoje svečiai vaišinami desertais ir vaisiais. Karštieji gėrimai – arbata ir kava – gali būti pateikti kitoje patalpoje arba prie atskirų staliukų.

Svečiai, pakviesti į banketą, taip pat turi laikytis tam tikrų svarbių taisyklių. Pavyzdžiui, nerekomenduojama sėdėti per daug atsitraukus arba labai prisispaudus prie stalo, lenktis virš lėkštės ir dėti alkūnes ant stalo. Servetėlę reikia pasitiesti ant kelių, o lūpas ir rankas valytis popierinėmis servetėlėmis.

Banketai gali būti rengiami restorane arba kitoje jūsų pasirinktoje tinkamoje patalpoje – suorganizuoti banketą galima įvairiausiose vietose, tik tam reikia iš anksto gerai pasirengti. Skanus maistas šventei, tinkama stalo serviruotė, ir įdomi pramoginė programa – visa tai padės jums sukurti tobulą banketą.

Parašykite komentarą