Irmantas, Rimas, Tadas…:į ką atkreipti dėmesį renkant vardą vaikui?

Irmantas, Rimas
Irmantas, Rimas

Ar pagalvojote, kokį skaičių gautumėte paskaičiavę, kiek kartų per gyvenimą esate išgirdę savo vardą? Namuose, darželyje, mokykloje, universitete, kieme, darbe…Gerai, jei vardas yra „limpantis” ar visuomenėje vertinamas kaip „normalus”, tačiau yra ir tokių, kurių savininkai jį išgirdę net sudreba…Ir su nekantrumu laukia tos dienos, kai, pastarąjį paskeitęs, galės būti tiesiog Irmantas, Rimas ar žmogus su kokiu kitu įprastu vardu. Norint apsaugoti vaiką nuo galvos skausmo, kurį gali atnešti netinkamas vardas, turite atidžiai pastarąjį rinkti.

Atkreipkite dėmesį į skambesį. Pirmąjį vardo įspūdį neabejotinai sudaro faktas, kaip pastarasis skamba ir tik vėliau pradedama (jei apskritai pradedama) gilintis į šio reikšmę, kilmę ar istoriją. Priebalsiai Š, Ž ir R suteikia savotiško vyriškumo: juk Irmantas, Rimas – vardai, skambantys rimtai, solidžiai, tvirtai, ar ne?

Vardo reikšmė. Kaip minėjome, į kito žmogaus vardo reikšmę, vos tik šį išgirdus, nepuolama gilintis, tačiau pastaroji, anot specialistų, yra vienas esminių kriterijų svarstant, kaip pavadinti mažylį. Kodėl? Manoma, jog vardas gali turėti įtakos žmogaus būdui bei jo gyvenimo tėkmei. Kas užkoduota po vardais „Irmantas, Rimas”? Irmantas neatsiejamas nuo žodžių „taip pat sumanus” bei „manta, turtas”. Galima interpretuoti, jog šio vardo savininkui gyvenime pakaks ir turto, ir išminties. Tuo tarpu vardas „Rimas” gali atnešti vaikui prigimtinę ramybę, ramų, nuosaikų, taikų charakterį.

Blogiausia, ką gali padaryti tėvai – išrinkti vaikui vardą, kardinaliai „besipjaunantį” su pastarojo charakteriu. Tokiu atveju žmogus gyvenime susiduria su dideliais sunkumais, dažnai klysta bei palūžta svarbių tikslų siekime. Nuo to apsisaugoti įprastai padeda mamos nuojauta. Nereta moteris, dar nežinodama, kokios lyties kūdikio laukiasi, jau konkrečiai žino, kaip šį pavadins. Arba nušvitimas ateina vos tik paėmus mažylį į rankas. Neišsigąskite, jei jūsų nėštumas jau eina į pabaigą, tačiau net menkiausio supratimo dėl vardo parinkimo neturite: po gimdymo leiskite kelias dienas mažyliui parodyti savo charakterį ir vardą išrinkti bus kur kas paprasčiau.

Kokių vardų geriau vengti?

  • Mėgstamo serialo ar animacinio filmuko herojaus (tokius vardus dažniausiai ir norima pasikeisti…).
  • Šeimos nario ar pažįstamo, kurio gyvenimo būdas ar charakterio savybės nėra priimtinos. Aišku, vardo „prakeiksmu” tiki tikrai ne kiekvienas, bet, dėl šventos ramybės, geriau apsidrausti – juk rinktis tikrai yra iš ko.
  • Vardų, turinčių „antrininką” – tai yra panašiai skambantį vardą (pavyzdžiui Deividas ir Deivydas).
  • Sunkios rašybos bei sudėtingo tarimo vardų.
  • Nederančio su pavarde. Jei pavardė ilga, vardą rinkite trumpesnį. Rimas Rimaitis – tinkamas pavyzdys dokumentų pildymo šablone, tačiau realiaus žmogaus tapatybės dokumente tikrai nesižiūri.

Parašykite komentarą