Kada taupyti, o kada imti paskolą?

Dažnai svarstome ar apriboti savo poreikius ir taupyti, o galbūt verta įsigyti daiktą, juo džiaugtis ir mokėti įmokas dalimis? Specialistai sako, kad poreikiai turi pritapti prie galimybių, todėl skirtingi scenarijai reikalauja skirtingų sprendimų.

Nebrangus pirkinys

Nebrangus pirkinys, t.y. toks, kuriam sutaupyti galite per mažiau nei tris mėnesius. Jam geriausiai taupyti, nes makroekonominė situacija per tokį trumpą laiką vargu ar pasikeis, infliacija nesuvalgys pinigų vertės, todėl ir paskolos refinansavimas negrės. Net jeigu Jūsų tikslas – dviejų aukštų namo remontas – reikiamą pinigų sumą pavyks sutaupyti per kelis metus. Tereiks laikytis disciplinos ir subalansuoto biudžeto.

Kita vertus, jeigu pasirinktumėte paskolą tikriausiai susidurtumėte su nemažomis palūkanomis. Todėl leistumėte mažiausiai 1o proc. metinių palūkanų uždirbti bankams ir kredito įstaigoms.

Ilgalaikė investicija

Visai kitokia situacija yra su turtu, kurį ruošiatės naudoti ilgus metus. Vienas iš tokių tradicinių pasirinkimų – investicija į nekilnojamą turtą. Tarkim, trokštamas būstas kainuoja mažiausiai 50 tūkst. Eur ir ši suma šimtą kartų viršija mėnesines pajamas. Natūralu, kad taupyti nebūtų racionalu. Ypač mokant nuomos mokesčius. Nors ir šiuo atveju turėti nuosavų santaupų – būtina.

Kas atsitinka jeigu turint ilgalaikių finansinių įsipareigojimų sumažėja pajamos? Tuomet į pagalbą ateina paskolos refinansavimas. Pastarasis gali būti dviejų rūšių: paskolu refinansavimas be uzstato arba kitaip vadinamas refinansavimas be turto ikeitimo ir su. Įkeičiant turtą paskolos refinansavimas teikiamas palankesnėmis sąlygomis.

Vis dėlto, paskolu refinansavimas atsiliepimai yra visuomet labai puikūs, nes paskolu refinansavimas isiskolinusiems leidžia išlaikyti solidžią ir nesugadintą asmens kredito istoriją. Taip pat padengti įsipareigojimus patogesniu grafiku.

Valstybės politika

Būtina nepamiršti, kad paskolos refinansavimas kaip ir atsakingo skolinimosi politika yra reguliuojama šalies įstatymais. Teikiamas paskolu refinansavimas bankuose (populiariausias iš jų – paskolos refinansavimas swedbank, paskolos refinansavimas seb). Taip pat ši paslauga teikiama kredito unijoje. Jose sąlygos gali skirtis net nuo regiono ar didmiesčio, kuriame gyvenate. Tarkim, paskolu refinansavimas kaune yra populiaresnis nei Vilniuje. Čia paslauga teikiama tik Kaune gyvenantiems žmonėms.

 

 

 

 

 

 

 

 

Parašykite komentarą