Kam reikalingas retrospektyvinis turto vertinimas?

Žmogaus, šeimos ar įmonės turtas skirstomas į kilnojamą ir nekilnojamą. Kiekvienas mūsų pardavinėdami savo prekę trokštame maksimalaus pelno, o pirkdami ką nors trokštame išleisti kuo mažesnę pinigų sumą. Tik dažnai pačiam būna gana sudėtinga įvertinti parduodamą ar perkamą turtą. Dažnai vertinimas dažnai būna paprasčiausiai privalomas. Dar apie ką turėtumėte žinoti – tai retrospektyvinis turto vertinimas. Kas tai?

Retrospektyvinis turto arba verslo  vertinimas yra toks vertinimas, kai turto rinkos vertė skaičiuojama konkrečiai datai praeityje. Tokie vertinimai dažniausiai užsakomi tuomet, kai juos reikia pateikti teismui arba norima sumažinti mokestinę naštą. Retrospektyvinio nekilnojamojo turto vertinimo  pagrindinis tikslas yra nustatyti turto vertę tam tikru praeities momentu, t. y. dovanojimo, paveldėjimo ar įsigijimo datai.

Kitas klausimas, kuris tikriausiai kyla natūraliai – kuomet tikslingas retrospektyvinis turto vertinimas? Ši turto vertintojų paslauga rekomenduojama tiems, kurie paveldėjo ar dovanojo būstą ( bet kokį kitą turtą) ir jį išlaikė mažiau nei 10 metų. Kitaip notaras, neturėdamas individualaus turto vertinimo,  tiesiog panaudos VĮ „Registrų centras“ vidutinės rinkos vertės rodmenis, kurie gali visiškai neatitikti realios rinkos situacijos ir realios turto vertės, tuo momentu. Jums, tuo tarpu,  reikės mokėti mokesčius, t. y. skirtumą nuo gautos už nekilnojamąjį turtą pardavimo sumos ir parduoto nekilnojamojo turto įsigijimo kainos.

Vis dar abejojantiems ar verta pirkti tokią paslaugą, pateiksime priežastis, kurios įtikins – tikrai verta:

  • Išsiaiškinsite ar prašoma pardavėjo būsto, sklypo ar kito turto kaina tikrai protinga, nepadidinta.
  • Sužinosite realią sumą, kokios galite tikėtis už savo planuojamą parduoti turtą.
  • Jeigu planuojate gauti būsto kreditą, toks turto vertinimas jums tikrai bus reikalingas.
  • Turto vertintojai užtikrintai patikrins ar galėsite ateityje lengvai disponuoti įsigyjamu turtu.
  • Sutaupysite laiko, nes reikiamų dokumentų ir duomenų rinkimas savarankiškai užtrunka.
  • Sutaupysite pinigų. Dažnai atrodo, jog savarankiškai rinkdami reikiamus dokumentus sutaupysite. Tačiau dažnai nutinka taip, jog patirties stoka ir kai kurių procedūrų neišmanymas suteikia papildomų, neplanuotų išlaidų.

Profesionalios turto vertinimo įmonės savo paslaugas teikia ne tik individualiems fiziniams asmenims, bet ir bankams, įmonėms, teismams  ir kitoms įvairioms institucijoms.  Fiziniai asmenys turto vertinimą užsako dėl įvairių priežasčių: pirkimo, pardavimo, dovanojimo, paveldėjimo, skyrybų ir kt.  Galiausiai – visa su užsakovu ir vertinamu turtu  susijusi informacija yra konfidenciali ir saugoma LR įstatymų.

Parašykite komentarą