Kaip išsirinkti mediatorių?

wood love people art
wood love people art
Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Mediatorius – tai asmuo, koordinuojantis mediacijos procesą ir tarpininkaujantis tarp ginčo šalių. Mediatorius neturi jokios įtakos sprendimui, o jo užduotis yra pasiūlyti ginčo šalims priimtinas ginčo sprendimo sąlygas. Kai atliekama teisminė mediacija, mediatorių paskiria valstybės institucija. Kitais atvejais, ginčo šalys iš LR mediatorių sąrašo mediatorių gali pasirinkti pačios. Į ką atkreipti dėmesį ir kuo vadovautis pasirenkant kam patikėti šią atsakingą „taikdario“ misiją?

  • Specializacija

Visi į mediatorių sąrašą įtraukti mediatoriai yra įgiję teisinį išsilavinimą, turi patirties teisės srityje ir nepriekaištingą reputaciją.  Norint tapti mediatoriumi keliami ne tik šie reikalavimai, bet ir būtina išklausyti mokymus bei išlaikyti egzaminą. Tad mediatorių kompetencija neverta net abejoti. Tačiau tam, kad mediacija duotų kuo geresnį rezultatą, naudinga atsižvelgti į mediatoriaus specializaciją. Kai kurie mediatoriai specializuojasi, pavyzdžiui, tik šeimos teisės bylose. Savaime suprantama, kad kuomet planuojama, tarkime, su įmonių teise susijusi mediacija, naudingiau kreiptis į šioje srityje besispecializuojantį mediatorių.

  • Patirtis

Verta atsižvelgti ne tik į tai, kiek laiko mediatorius užsiima mediacija, bet ir kokia jo patirtis teisinėje srityje. Ne vienerius metus dirbęs sprendžiant įvairaus pobūdžio teisinius klausimus, teisininkas ne tik galės pasinaudoti patirtimi ieškant kompromiso tarp ginčo šalių, bet ir žinos visas teisines subtilybes bei galimus sprendimus. Na, o jei mediatoriui ši „taikdario“ misija taip pat ne naujiena, galite dėti dar vieną stambų pliusą.

  • Pirmas įspūdis

Nors mediacija yra teisinis procesas, tačiau mediatoriaus užduotis taikiai išspręsti šalių ginčą yra neatsiejama nuo komunikacijos ir žmogiškojo faktoriaus. Svarbiausios mediatoriaus savybės yra nešališkumas, taktiškumas, diplomatija. Žinoma, pirmą kartą apsilankius dėl mediacijos, sunku įvertinti ar jūsų pasirinktas mediatorius pasižymi šiomis savybėmis. Tačiau dažniausiai jau pirmo susitikimo metu susidarome pirmąjį įspūdį. Jei mediatorius atrodo diplomatiškas ir patikimas, galite drąsiai rinktis būtent šį specialistą. Tačiau jei kyla abejonių, ar mediatorius yra būtent toks žmogus, kokio ieškote, verčiau apsilankykite pas kitą specialistą.

Nepamirškite, kad mediatorius yra tik profesionalus tarpininkas, puikiai išmanantis teisinius aspektus ir padedantis jums su oponentu rasti bendrą kalbą. Tačiau mediacija bus sėkminga tik tada, kai ne tik mediatorius, bet ir ginčo šalys dės visas pastangas siekiant norimo rezultato.

Daugiau informacijos bus suteikta apsilankius https://teisineskonsultacijos.lt svetainėje.

Parašykite komentarą