Nuo ko priklauso turto vertinimo kaina?

Turto vertinimas yra sudėtingas procesas, kurį turi atlikti profesionalai. Įvairiais gyvenimo atvejais gali būti reikalingas vertinimas, tad visuomet reikėtų rinktis tik profesionaliai tokias paslaugas teikiančius specialistus. Turto vertinimo kaina priklauso ne tik nuo vertinamo turto, bet ir paties vertinimo tipo.

Kaip nustatoma kaina?

Turto vertinimas atliekamas apžiūrint turtą. Tai pirmasis etapas, kuris yra būtinas, norint parengti išsamią turto vertinimo ataskaitą. Jeigu vertinamas nekilnojamasis turtas, vertintojas dažniausiai atvyksta objektą apžiūrėti gyvai. Tokiu atveju vertinama vieta, kurioje pastatas pastatytas, statybos metai, inžineriniai sprendimai namuose ir šildymo sistemos. Taip pat analizuojama rinka ir joje vykstantys panašių pastatų pardavimai.

Kai skaičiuojama automobilio vertė, tuomet vertinama automobilio dalių nusidėvėjimas. Skaičiuojama, kokios vertės šiuo metu būtų konkrečios automobilio dalys ir pagal tai vertinama arba dabartinė automobilio vertė arba padaryta žala, jeigu vertinimas atliekamas po autoįvykio.

Kiek kainuoja vertinimas?

Turto vertinimo kaina priklauso ne tik nuo paties turto, bet ir nuo to, koks vertinimas užsakomas. Lietuvoje vertintojai teikia įvairias vertinimų paslaugas. Populiariausios yra nekilnojamojo turto ir automobilių vertinimo paslaugos. Jos užsakomos itin dažnai. Tačiau taip pat vertintojai gali įvertinti ir nustatyti įmonių vertę, o taip pat apskaičiuoti turto vertę pagal numatytą datą praeityje. Visi šie vertinimai yra skirtingi, norint juos atlikti, reikia ne tik žinių, bet ir prieigos prie skirtingų duomenų bazių. Todėl ir šių vertinimų kainos yra skirtingos. Jeigu norite sužinoti, kokia yra tiksli Jums reikalingo vertinimo kaina, pasiteiraukite to prieš užsakydami paslaugas.

Ar galima rinktis kitą vertintoją?

Pasitaiko atvejų, kai apskaičiuota preliminari turto kaina neatrodo tinkama užsakovui. Pavyzdžiui, jeigu parduodate namą arba butą ir galvojate, kad pirmasis vertintojas vertina turtą per maža suma. Taip pat pasitaiko atvejų, kai vertintojas vertina perkamą būstą žemesne kaina nei ta, už kurią būstas parduodamas. Tokiais atvejais galima ieškoti kito vertintojo ir paprašyti dar kartą įvertinti būsto vertę.

Tai nereiškia, kad reikės papildomai mokėti už vertinimą, tad turto vertinimo kaina nebus dviguba. Nes labai dažnai tokiu atveju, kai vertinamas nekilnojamasis turtas, su vertintoju susitariamas avansinis mokėjimas, kuris sumokamas per būsto apžiūrą. Vėliau, jeigu apskaičiuota preliminari vertė užsakovui netinka, vertintojas nerengia ataskaitos, tačiau ir mokėti likusios sumos klientui nereikia. Tad tai nėra didelis nuostolis ir galima ieškoti kito vertintojo.

Parašykite komentarą